Het Vliegwiel organiseerde 2 webinars ‘meer grip op hoofdpijn’ tijdens de Slimme Zorg Estafette in februari. De webinars gingen over de inzet van het digitale hoofdpijndagboek binnen het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en DC Klinieken Almere. In dit artikel lees je een terugblik op deze webinars. Of bekijk de volledige webinars!

Hoofdpijndagboek

De diagnose bij hoofdpijn is vaak lastig: er zijn veel soorten hoofdpijn en migraine. Neuroloog Wim Mulleners en klinisch informaticus Pieter van Haren uit het CWZ ontwikkelden daarom samen met Curavista een slimme, digitale tool ter ondersteuning. Kortweg ‘het hoofdpijndagboek’. Het hoofdpijndagboek is een echte doorbraak, en het dagboek met de voorkeur van de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijn Centra. Neuroloog Willem Oerlemans van DC Klinieken Almere gebruikt het hoofdpijndagboek ook dagelijks sinds november 2022.

Patiëntverhalen

Twee patiënten deelden hun ervaringen met het digitale hoofdpijndagboek tijdens de webinars. Wil je weten hoe zij dit ervaren? Bekijk de webinars terug op deze pagina, of lees de samenvatting.

Ontwikkeling hoofdpijndagboek

Het online hoofdpijndagboek werd ontwikkeld met de volgende insteek: de zorg van hoofdpijnpatiënten aanbieden vanuit de zorgbehoefte van de patiënt, in plaats van zorg aanbieden volgens de gebruikelijke route. Bij deze transformatie kunnen patiënten 3 routes doorlopen na triage door de huisarts:

  1. Beeldzorg zonder verwijzing: bij patiënten waarbij vooral geruststelling nodig is.
  2. Begeleiding door de verpleegkundig specialist op afstand.
  3. Een verwijzing naar de tweedelijn door de huisarts.

Het digitale hoofdpijndagboek vervult hierin een noodzakelijke rol de diagnose scherper te krijgen, nog voordat de patiënt bij de neuroloog is. Het stelt daarnaast de verpleegkundig specialist in staat om de behandeling van de huisarts tijdelijk over te nemen, zonder fysiek contact te hebben met de patiënt.

Proces

Na een eerste telefonisch consult met Ingrid Arentsen werd het online hoofdpijndagboek aangeboden: de Gezondheidsmeter app. Normaal gesproken om de zorgverleners te ondersteunen in het verder onderzoeken van de hoofdpijn. Bij Ingrid was al duidelijk dat het om migraine gaat. 30 dagen werd het diagnostisch dagboek bijgehouden. Waarna een maand later via videoconsult het uitgebreide gesprek met de arts werd gedaan en het vervolg.

Ervaring Ingrid

Ingrid gaf aan dat ze jaren vast zat in een behandeling waar ze niet beter van werd. Hoe Ingrid de digitale zorg heeft ervaren?

“Geweldig. Ik wil ook liever niet in een ziekenhuis komen. Na de stap te hebben genomen, kreeg ik tot mijn verbazing de mededeling dat alles online kon. Dat was zo’n ongelofelijke opluchting voor mij. Dat heeft er nog steeds voor gezorgd dat ik mij geen patiënt voel. En ik ben wel fantastisch geholpen.

Nu kon ik het online hoofdpijndagboek invullen en had ik daarna regelmatig online consulten met de verpleegkundig specialist. Ik kreeg zelf inzage over de afgelopen maand. Met onderaan de lijn de medicatie die ik gebruik en bovenaan hoe erg ik mijn hoofdpijn zelf had ingeschat. Hierdoor gingen we het eerste gesprek goed in. De verpleegkundig specialist wist wat er de afgelopen maand was gebeurd. Mijn migraine is voor mijn gevoel nu veel beter onder controle. En nooit een stap in het ziekenhuis gezet, daar ben ik heel blij mee.”

Ingrid Arentsen, Patiënt

Hoofdpijndagboek CWZ

Sprekers

  • Wim Mulleners (neuroloog CWZ)
  • Suzanne Geerts (verpleegkundig specialist hoofdpijn CWZ)
  • Ingrid Arentsen (migrainepatiënt)
  • Han Nugteren (accountmanager Curavista – Gezondheidsmeter)
  • Nicole Somsen (projectleider Vliegwiel)

Ervaring Jesse

Jesse Dijkman heeft van jongs af aan al migraine. Sinds 12 jaar geleden is dit chronisch geworden. Hiervoor staat hij onder behandeling. Jesse heeft het hoofdpijndagboek getest en vertelt.

“Fijn dat er nu een ook een digitaal hoofdpijndagboek is dat ook binnen de Vereniging van Nederlands Hoofdpijncentra (VNHC) gebruikt gaat worden. Er werd veel met downloadbare pdf’s gewerkt om in te vullen, wat praktisch onhandig kan zijn. Er bestaan al een aantal hoofdpijndagboek-apps, maar de toegevoegde waarde van de Gezondheidsmeter-app is dat je minder hoeft in te vullen, het is klinisch relevant voor de behandelaar, en heeft een duidelijk overzicht van hoofdpijn- en medicatiegebruik. Dat gebruik ik als patiënt het meeste. Als de app wordt ingezet, kan dit zijn om te starten met het stellen van een diagnose, of om het hoofdpijn- en medicatiegebruik te monitoren; de ontwikkeling van de ziekte.”

Jesse Dijkman, Patiënt

Meer weten?

Hoofdpijndagboek DC Klinieken

Sprekers

  • Willem Oerlemans (neuroloog DC klinieken Almere)
  • Jesse Dijkman (bestuurslid Hoofdpijnnet en migraine patiënt)
  • Han Nugteren (accountmanager Curavista – Gezondheidsmeter)
  • Nicole Somsen (projectleider Vliegwiel)