Veelgestelde vragen hybride zorg voor patiënt & cliënt

Veelgestelde vragen hybride zorg

Voor de patiënt & cliënt

Op deze pagina vind je een antwoord op veelgestelde vragen over hybride zorg voor patiënten en cliënten. Heb je een vraag die je mist op deze pagina? Neem contact met ons op!

Wat is thuismeten?

Thuismeten is het begeleiden van patiënten en cliënten op afstand. Je krijgt meetapparatuur thuis, waarmee de arts je gezondheid in de gaten houdt. Je krijgt informatie over jouw gezondheid, leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering en krijgt ondersteuning bij het omgaan met de ziekte. Zo hoef je minder vaak naar het ziekenhuis voor controles. Andere termen voor thuismeten zijn telemonitoring en thuismonitoring.

Voor wie is thuismeten?

Thuismeten is voor iedereen die regelmatig naar het ziekenhuis moet voor controles die ook vanuit huis te meten zijn. Denk hierbij aan hartfalen, COPD, diabetes, IBD, kanker, parkinson en MS. Vraag in je ziekenhuis of thuismeten ook bij jouw situatie past.

Voor patiënten met hartfalen heeft de Harteraad samen met Patiëntenfederatie Nederland een keuzehulp gemaakt. In deze keuzehulp vind je waar thuismeten wordt aangeboden en welke kenmerken dit aanbod heeft. Ga naar de keuzehulp.

Ik heb geen long- of hartklachten, maar wel een andere chronische aandoening. Is voor mij thuismeten ook mogelijk?

Steeds meer specialisten, huisartsen en thuiszorgorganisaties bieden thuismeten aan. Bij diabetes, neurologie en oncologie zien we een toename aan thuismeten. Vraag aan je arts of verpleegkundige of het ook bij jouw situatie past en wat de mogelijkheden zijn in je ziekenhuis.

Mijn arts reageert afwijzend op thuismeten. Wat kan ik doen?

De zorgverzekeraar kan je helpen een ziekenhuis te vinden dat wel thuismeten aanbiedt. Vraag naar zorgbemiddeling en kijk op de website van je eigen zorgverzekeraar. Of vraag advies bij je patiëntenvereniging, zoals Harteraad of Longfonds.

Vergoedt de zorgverzekeraar alle kosten van thuismeten?

Ja, thuismeten is gewone zorg – maar dan op afstand – en wordt vergoed. Houd er rekening mee dat op deze vergoeding het eigen risico van toepassing is en dat je misschien een deel van de kosten zelf moet betalen. Informeer zo nodig bij je zorgverzekeraar. Als thuismeten door de huisarts wordt ingezet, valt het onder de huisartsenzorg vanuit de basisverzekering. Hierop is dan geen eigen risico van toepassing.

Krijg je instructies voor het thuismeten en het gebruik van de app of het online systeem?

Wanneer je start met thuismeten, word je geholpen door je ziekenhuis. Je krijgt van tevoren uitleg over hoe een app werkt en hoe meetapparatuur zoals een weegschaal of bloeddrukmeter werkt. Als je vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd stellen.

Ik wil graag mijn partner/mantelzorger meenemen voor de instructies van thuismeten. Is dat mogelijk?

Zodra je start met thuismeten, word je geholpen door je ziekenhuis. Bespreek met je zorgverlener je wens om je naaste(n) te betrekken. Elk ziekenhuis biedt thuismeten op maat aan en vindt het heel prettig als naasten ook betrokken zijn. 

Hoe werkt het met COVID-19 (corona) en thuismeten?

In coronatijden kun je niet altijd even makkelijk naar het ziekenhuis. Dan is thuismeten een mooie uitkomst. Beslis samen met je arts of verpleegkundige of thuismeten past bij jouw situatie.

Er zijn nu zelfs specifieke corona-apps waardoor patiënten eerder het ziekenhuis kunnen verlaten. Bijvoorbeeld patiënten die stabiel zijn maar wel zuurstof nodig hebben, verlaten eerder het ziekenhuis en worden op afstand begeleid waardoor een verslechtering tijdig wordt opgemerkt.

Wat zijn de ervaringen van patiënten met thuismeten?

De meeste patiënten vinden het thuismeten erg prettig. Voor patiënten is het allerbelangrijkste dat thuismeten op maat is. Dat in gesprek met de patiënt en eventuele naaste bekeken wordt:

  • of er gemonitord wordt en wat dan;
  • hoe vaak iemand gaat meten of wegen;
  • wat die persoon hiervan op afstand wil doen, en;
  • waarvoor hij persoonlijk contact met de zorgverlener wil.

Lees de ervaringsverhalen.

Ik ben niet zo handig met techniek, kan ik dit wel?

In de praktijk is thuismeten geschikt voor een heel grote groep mensen. Als je twijfelt of thuismeten iets is voor jou, kun je dit het beste met je zorgverlener bespreken.

Zodra je start met thuismeten, word je geholpen door je ziekenhuis. Je krijgt van tevoren uitleg over hoe een app werkt en hoe meetapparatuur zoals een weegschaal of bloeddrukmeter werkt. Als je vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd stellen.

Ook hebben we een artikel geschreven met tips over het verbeteren van je digitale vaardigheden. Hierin vind je bijvoorbeeld (telefoonnummers van) organisaties die je kunnen helpen met het gebruik van een smartphone, tablet of computer.

Moet ik mijzelf altijd thuis blijven meten?

Samen met je arts en verpleegkundige kijk je goed of thuismeten goed werkt voor jou. Misschien kun je na een tijd stoppen omdat je ook zonder het thuismeten goed grip op je gezondheid kunt houden. Of omdat je er om een andere reden mee wenst te stoppen. Sommige mensen vinden het fijn om op afstand begeleid te worden. Het hangt er dus helemaal vanaf hoe dit voor jou werkt.

Welk ziekenhuis biedt thuismeten?

Benieuwd bij welke ziekenhuizen je gebruik kunt maken van thuismeten? Je vindt ze in de Wegwijzer thuismonitoring.

Voor welke aandoeningen bestaat thuismeten?

In de Wegwijzer thuismonitoring vind je een overzicht van ziekenhuizen die thuismeten aanbieden en voor welke aandoeningen.

Wordt een medicijndispenser vergoed?

Voor actuele informatie over de vergoeding van de medicijndispenser verwijzen we je naar de Kennisbank digitale zorg van Vilans. Als patiënt/cliënt kun je met vragen over vergoedingen ook terecht bij je zorgverzekeraar.

Hoe vraag je een medicijndispenser aan?

Voor een medicijndispenser is een indicatie nodig voor medicatie-aanreiking. De zorgverlener kijkt samen met de cliënt of hij baat heeft bij een dispenser en vraagt deze aan. De wijkverpleegkundige, mantelzorger of apotheek vult de medicijndispenser met de medicijnrol. De medicijnrol komt van de eigen apotheek.

Wordt leefpatroonmonitoring vergoed?

Voor actuele informatie over de vergoeding van leefpatroonmonitoring verwijzen we je naar de Kennisbank digitale zorg van Vilans. Als patiënt/cliënt kun je met vragen over vergoedingen ook terecht bij je zorgverzekeraar.

Ga naar de bovenkant