Medicijndispenser

Medicijndispenser

Het Vliegwiel voor digitale transformatie in de zorg wil dat meer mensen de voordelen van goede digitale zorg kunnen ervaren. Daarom stimuleren we het gebruik van vier innovaties, waaronder de medicijndispenser.

Wat is een medicijndispenser en hoe werkt het?

Een medicijndispenser is een apparaat met zakjes waarin medicijnen zitten. De dispenser herinnert de cliënt of naaste via een alarm de juiste medicijnen te nemen op het juiste moment. Op het moment dat de persoon de medicijnen moet nemen, komt er een zakje uit de dispenser. Het apparaat snijdt het zakje open.

Ook registreert de medicijndispenser wanneer de medicatie wel of niet gepakt is. Zijn de medicijnen niet gepakt? Dan gaat er een signaal af bij de zorgorganisatie, mantelzorger of zorgcentrale. Via een app of portaal kunnen zij zien welke medicijnen wel of niet zijn afgenomen.

Voor wie is een medicijndispenser handig?

Iedereen met een indicatie voor medicatie-aanreiking komt in aanmerking voor de medicijndispenser. Bijvoorbeeld mensen met:

  • dementie die vergeten hun medicatie te nemen;
  • de ziekte van Parkinson voor wie het tijdstip van inname heel erg belangrijk is;
  • reuma die moeite hebben met het open maken van een verpakking.

Voordelen medicijndispenser voor patiënt/cliënt

  • Veilig medicijngebruik.
  • Meer vrijheid: je kunt een zakje uit de medicijnrol meenemen als je ergens naartoe wil.
  • Minder zorgverleners over de vloer.
  • Structuur in het dagritme.

Voordelen medicijndispenser voor zorgprofessional

  • Minder reis- en bezoektijd.
  • Zorg en medicatie kun je loskoppelen waardoor je efficiënter kunt plannen.
  • Thuiszorgorganisaties die de medicijndispenser gebruiken, tonen al tijdswinst aan.

Meer weten?

Wat doet het Vliegwiel?

We ontwikkelen bijvoorbeeld procesplaten met een toolkit om te helpen bij de implementatie. Hiermee maken we inzichtelijk hoe je de medicijndispenser goed inbedt in de zorgorganisatie. Ook inventariseren we de behoefte aan ondersteuning bij de cliënt. We bieden een leernetwerk met bijvoorbeeld polls en webinars en zetten een intervisiegroep op met koplopers.

Veelgestelde vragen medicijndispenser – patiënt/cliënt

Hoe vraag je een medicijndispenser aan?

Voor een medicijndispenser is een indicatie nodig voor medicatie-aanreiking. De zorgverlener kijkt samen met de cliënt of hij baat heeft bij een dispenser en vraagt deze aan. De wijkverpleegkundige, mantelzorger of apotheek vult de medicijndispenser met de medicijnrol. De medicijnrol komt van de eigen apotheek.

Wordt een medicijndispenser vergoed?

Voor actuele informatie over de vergoeding van de medicijndispenser verwijzen we je naar de Kennisbank digitale zorg van Vilans. Als patiënt/cliënt kun je met vragen over vergoedingen ook terecht bij je zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen medicijndispenser – professional

Hoe zit het met de financiering van de medicijndispenser?

Voor actuele informatie over de financiering van de medicijndispenser verwijzen we je naar de Kennisbank digitale zorg van Vilans.

Welke leveranciers bieden de medicijndispenser?
Hoe implementeer ik de medicijndispenser het beste in mijn organisatie?

Voor hulp bij de implementatie van de medicijndispenser in je zorgorganisatie, hebben we de ‘Implementatietoolkit medicijndispenser‘ gemaakt. Je vindt hierin goede voorbeelden van andere organisaties, tips en trucs en voorbeelddocumenten. Ook staat het optimale proces beschreven voor medicatie-uitreiking met de medicijndispenser.

Inkoopbeleid zorgverzekeraars

Achmea medicijndispenser 2024

Vergoeding van beeldschermcommunicatie en de medicijndispenser vallen bij Achmea standaard onder de afspraken binnen de wijkverpleging. Dit valt onder prestatiecode 1062.

CZ medicijndispenser 2023

Medicijndispenser wordt door CZ gezien als bewezen technologie en daarmee als ‘standaard’ in te kopen zorg. CZ streeft er naar om bij 80% van alle zorgaanbieders bewezen interventies in te zetten, zoals de medicijndispenser. Voor de medicijndispenser moeten zorgaanbieders in een aanvraagformulier hun daadwerkelijke kosten aangeven en die worden teruggerekend naar een uren-omvang.

CZ medicijndispenser 2024

CZ vergoedt de medicijndispenser. Medicijndispenser en beeldzorg maken standaard deel uit van overeenkomsen via prestatiecode 1062 Thuiszorgtechnologie. Hiervoor geldt een declaratiemaximum van de gemiddelde kosten per toepassing per cliënt per maand.

DSW medicijndispenser 2024

DSW kent geen standaardafspraken voor de vergoeding van digitale toepassingen. Je kunt hiervoor een aanvraag indienen via e-mail: contractering.wijkverpleging@dsw.nl.

Menzis medicijndispenser 2023

Menzis wil dat meer verzekerden in de gelegenheid worden gesteld om gebruik te maken van digitale voorzieningen die de eigen regie kunnen versterken en bewezen doelmatig zijn. Menzis begint in 2023 met de medicijndispenser waarvoor gaat gelden ‘digitaal, tenzij’. Dat betekent dat fysieke wijkverpleging pas wordt ingezet als uit het zorgplan voldoende aannemelijk en navolgbaar is dat de klant niet in staat is in zijn medicijnvoorziening kan voorzien met hulp van mantelzorg, baxter of medicijndispenser.

Menzis medicijndispenser 2024

Menzis faciliteert de inzet van technologie via de prestatiecode Thuiszorgtechnologie. Dit geldt voor de inzet van de reguliere e-healthtoepassingen medicijndispenser en beeldschermzorg. Met een maximum van 6,5 uur per cliënt per maand.

ONVZ medicijndispenser 2023

ONVZ wil iedere zorgaanbieder in staat stellen in ieder geval te (gaan) werken met medicatie toedienen met behulp van de Medido en/of met beeldschermzorg als dit passend is. Je mag voor de inzet van de medicatiedispenser bij ONVZ 2,5 uur per geïncludeerde cliënt per maand declareren, tegen het voor jou geldende integrale tarief.

ONVZ medicijndispenser 2024

ONVZ vergoedt beeldschermzorg en de medicijndispenser van Medido. Hiervoor kun je maximaal 2,5 uur per cliënt per maand declareren tegen het geldende integrale tarief, via prestatiecode: 1062 Thuiszorgtechnologie. Andere toepassingen vergoedt ONVZ niet standaard.

Salland medicijndispenser 2023

Salland Zorgverzekeraar (voorheen Eno) juicht innovatie en de inzet van thuiszorgtechnologie toe, die bijdraagt aan de zelfredzaamheid van cliënten en aan arbeidsbesparende inzet van de soms schaarse professionals. Daarbij denken zij aan e-health toepassingen, zoals beeldzorg, thuismonitoring en signalering. Voor 2023 maken zij hier graag afspraken over met zorgaanbieders.

De prestatie thuiszorgtechnologie is toegankelijk voor zowel bulk- als maatwerkaanbieders. Als voorwaarde geldt dat thuiszorgtechnologie een gelijkwaardig alternatief moet zijn voor een regulier zorgmoment (rechtmatig en doelmatig).

Wat betreft het maximaal aantal uren, gaan zij uit van wat in de NZa-beleidsregel is opgenomen. Om voor de prestatie thuiszorgtechnologie in aanmerking te komen, moet de zorgaanbieder een business case opstellen en bij hen aanleveren.

Salland medicijndispenser 2024

Salland Zorgverzekeraar (voorheen Eno) heeft geen standaardafspraken voor de vergoeding van digitale toepassingen. Je kunt dit aanvragen onder de Prestatie thuiszorgtechnologie via een aanvraagformulier. Voor het maximaal aantal uren gaan zij uit van de NZa-beleidsregel. Neem voor het formulier contact op met: zorgtransformatie@salland.nl.

VGZ medicijndispenser 2023

Sommige vormen van thuiszorgtechnologie hebben zich al bewezen. Hiervan is bij ons bekend dat aan de door VGZ gestelde voorwaarden wordt voldaan. De slimme medicijndispenser wordt momenteel als bewezen zorgtechnologie beschouwd. Voor de slimme medicijndispenser spreekt je zorginkoper een vast aantal uren thuiszorgtechnologie (1062) met je af, afhankelijk van het tarief en de maandelijkse kosten. De maximumvergoeding is 2 uur.

VGZ medicijndispenser 2024

VGZ kent een standaardvergoeding voor de medicijndispenser. Neem voor meer informatie contact op met VGZ.

Zilveren Kruis medicijndispenser 2023

Zilveren Kruis stimuleert opschaling van innovaties die bijdragen aan zorg dichterbij. Extra vergoeding voor organisatie en infrastructuur van thuiszorgtechnologie kan overeengekomen worden. Hiervoor kan dan de extra vergoeding via de prestatie thuiszorgtechnologie (1062) gedeclareerd worden. De directe contacttijd wordt gedeclareerd met de integrale prestaties 1032 t/m 1037. Thuiszorgtechnologie die wordt ingekocht is o.a. farmaceutische telezorg (= medicatiedispenser).

Zorg en Zekerheid medicijndispenser 2023

Voor de inzet van de slimme medicijndispensers neemt Zorg en Zekerheid een standaard vergoeding per cliënt per maand op in haar contract. De standaardvergoeding voor de medicijndispenser is 1,5 uur.

Zorg en Zekerheid medicijndispenser 2024

Zorg en Zekerheid neemt (onder voorwaarden) de vergoeding voor beeldschermzorg en de medicijndispenser standaard op in het contractaanbod, via de prestatie Thuiszorgtechnologie.

Leernetwerk Digitale Zorg

Heeft jouw organisatie handige tools & toolkits over de implementatie en opschaling van digitale zorg? Wil je laagdrempelig contact met andere zorgorganisaties die hiermee bezig zijn? Ben je op zoek naar nog meer interessante documenten? Word lid van het Leernetwerk Digitale Zorg en deel je kennis & ervaring!

Ga naar de bovenkant