Hoe organiseer je thuismeten op een slimme manier? Tijdens de Corona-pandemie in 2020 dacht een Vliegwielwerkgroep hierover na. Met als resultaat drie procesplaten of ‘model zorgpaden’ die helpen bij het ontwerpen van hybride zorgpaden. In de afgelopen jaren hebben zorgaanbieders veel stappen gezet als het gaat om thuismeten. Bij steeds meer aandoeningen en in verschillende situaties zien we thuismeten terug. Hoog tijd om deze nieuwe ervaringen en inzichten onder de loep te nemen. Vandaag lanceren we de vernieuwde toolkit Slim organiseren bij thuismeten.

Hoe organiseer je thuismeten slim?

Tijdens bijeenkomsten viel ons op dat we de afgelopen jaren veel nieuws hebben geleerd over hoe je thuismeten slim organiseert. Zo wordt onder andere geadviseerd te gaan voor ‘thuismeten, tenzij’. En we weten nu dat er meer mogelijk is dan gedacht, als je eerst investeert in (digitale) vaardigheden van patiënt en/of mantelzorger. Maar ook: samen beslissen gaat niet alleen over óf je gaat thuismeten, maar ook hoe. Wat kan een patiënt zelf doen? Waar is behoefte aan? En ben je geen patiënt maar wil je wel gezond leven en dit monitoren? Ook dan kan thuismeten interessant zijn, bijvoorbeeld omdat je wil werken aan je leefstijl.

Toolkit slim organiseren bij thuismeten

Processen voor organisatie thuismeten

In een werkgroep met enthousiaste mensen uit het zorgveld, zijn we aan de slag gegaan. De werkgroep heeft nagedacht over aanscherpingen in alle drie de processen. En over hoe je tot een goede rolverdeling komt met behulp van een matrix voor samenwerkingsafspraken. Speciaal voor projectleiders en anderen die de inzet van thuismeten vormgeven en begeleiden:

  1. Thuismeten bij één zorgaanbieder: zorgverleners van één organisatie monitoren en begeleiden patiënten op basis van de resultaten van het thuismeten.
  2. Thuismeten bij meerdere zorgaanbieders: er is sprake van een samenwerking tussen patiënt, ziekenhuis, huisarts, thuiszorg en/of een medisch servicecentrum om zorg te verlenen op de juiste plek door de juiste zorgverlener.
  3. Thuismeten op initiatief van de burger/patiënt: iemand die bewust met zijn gezondheid aan de slag wil of een niet-pluis gevoel heeft. Er wordt gestart met thuismeten en het verzamelen en delen van meetgegevens. Op basis hiervan kan zo nodig contact worden opgenomen met zorgverleners.

Toolkit Slim organiseren bij thuismeten

De toolkit Slim organiseren bij thuismeten bestaat uit een uitwerking van de drie processen. En bevat ook instructies, praktische tips en handige documenten die je per proces kunt inzetten. Ook aan de slag met het ontwerpen van hybride zorgpaden? Download ‘m snel en tip je collega’s!