Telebegeleiding

Telebegeleiding is de overkoepelende term voor telemonitoring en tele-educatie. Vooralsnog focussen wij ons op COPD en hartfalen, maar deze info kan ook voor andere ziektebeelden interessant zijn.

Telemonitoring betekent letterlijk het op afstand (‘tele’) volgen en begeleiden van patiënten (‘monitoring’). Bij telemonitoring meten mensen thuis hun gewicht, bloeddruk en/of hartslag en worden deze aan de arts of verpleegkundige doorgegeven. Zo kan de behandelaar volgen (monitoren) of deze waardes in orde zijn.

Tele-educatie is een dienst waarbij gebruiker op afstand, bijvoorbeeld via televisie of internet, onderwijs kan volgen. Onderzoek laat zien dat telebegeleiding het aantal heropnames en opnames op de spoedeisende hulp vermindert. Het leidt bovendien tot een betere kwaliteit van leven doordat patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven en meer controle en onafhankelijkheid ervaren.

Waar vindt u telebegeleiding in de praktijk?
Op de website van Harteraad ziet u op de topografische kaart op welke zorglocaties telebegeleiding aanwezig is.
> Bekijk de kaart van Harteraad hier

Check de facts
De belangrijkste informatie over telebegeleiding hebben wij verzameld in een handige factsheet. Daarin vindt u ook een verwijzing naar de samenwerkingsafspraken en kwaliteitscriteria zoals staan geformuleerd in het Definitief consensusdocument (versie 24 mei 2016) dat is ondertekend door de belangrijkste vakverenigingen.

Waar begin je?

Hoe zorg je voor snelle opschaling van telebegeleiding, of waar begin je als je nog niet begonnen was? Deze vragen en meer stonden centraal tijdens het bijzonder goed bekeken webinar ‘Telebegeleiding bij hart-, vaat-, en longziekten’ op maandag 25 mei 2020.

Kijk en luister het webinar terug >

Telebegeleiding Slim Organiseren  

Veel zorginstellingen hebben moeite om telebegeleiding onderdeel te maken van het zorgproces. Een multidisciplinaire werkgroep uit het zorgveld ontwikkelde een toolkit met drie procesplaten, die helpt om telebegeleiding slim en efficiënt in te richten. Bekijk de toolkit Slim Organiseren.

Heeft u aanvullende informatie of wilt u reageren? Laat het ons weten!