Inspiratie

“Geen rocket science, maar wel een uitdaging”

Saskia Carli werkt als Adviseur digitale zorg in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Ze deelde haar kennis en ervaring in twee werkgroepen van het Vliegwiel: de werkgroep Patiëntondersteuning en de werkgroep Procesinnovatie. De werkgroepaanpak is één van de succesvolle Vliegwielmethodes om opschaling van hybride zorg aan te jagen. In dit interview lees je Saskia’s ervaringen met de werkgroepsessies. Zodat jij zelf deze methode kunt inzetten. Of misschien ook wel zin krijgt om deel te nemen aan één van de werkgroepen van het Vliegwiel!

Wat was het doel van de werkgroepen waaraan jij deelnam?

Saskia Carli, foto: Marcel J. de Jong
Saskia Carli. Foto: Marcel J. de Jong

“Het doel van de werkgroep Patiëntondersteuning was het opleveren van een handreiking over hoe je op verschillende manieren goede patiëntondersteuning kan leveren. Het is gericht op bepaalde doelgroepen en behoeften van patiënten. Met een breed palet aan ondersteuning; de patiënt kan kiezen. Er staan voorbeelden en tips in, en natuurlijk waarschuwingen. Zoals bijvoorbeeld het niet zelf invullen wat een patiënt nodig heeft.

Het doel van de werkgroep Procesinnovatie was een herziening van de drie procesplaten die er al waren. Hierin staan verschillende invalshoeken voor thuismeten. Dit hebben we op de schop genomen. Zo is bijvoorbeeld samen beslissen beter opgenomen. En een link naar patiëntondersteuning toegevoegd. In de werkgroep waren veel discussies over waar de verantwoordelijkheid ligt. Het initiatief ligt nu vaak bij de zorgverlener. Maar het zou bekend moeten zijn dat er aandoening-specifieke mogelijkheden zijn. Zodat je als patiënt zelf kan vragen; kan het ook thuis?”

Hoe heb je de werkgroepsessies ervaren?

“Ik vond de werkgroepsessies heel prettig. Daarom heb ik twee keer meegedaan. Het was een leuke mix van mensen. Wel misten we soms bepaalde zorgorganisaties. Bijvoorbeeld bij Procesinnovatie waren alleen ziekenhuizen aanwezig. Maar niemand namens de huisartsen. Thuismeten is tot nu toe vaak een ziekenhuisding, maar juist daarom miste ik die andere invalshoek wel. Met alle ketenpartners samen nadenken: dat zou beter kunnen.”

Wat was typerend voor de aanpak van de werkgroepsessies?

“We hadden allemaal de intentie om vanuit verschillende hoeken naar hetzelfde probleem te kijken. Dat is heel goed. De sessies waren goed gestructureerd en georganiseerd. De opdrachten waren duidelijk. En er was voldoende ruimte voor discussie. De begeleiders vanuit het Vliegwiel zijn er scherp op dat alle perspectieven worden gehoord.”

Was het anders dan andere sessies?

“Nee, niet per se. Wat ik fijn vind is heel doelgericht naar een resultaat werken. Tot nu toe met een goede uitkomst. Voor mezelf zijn de werkgroepen heel nuttig. Ik leg linkjes met andere deelnemers. Later sparren we en kunnen we elkaar vinden. Het is belangrijk om te netwerken.”

Wie zou je deze aanpak nog meer aanraden om te volgen?

“Wie niet eigenlijk? Het zou mooi zijn als het altijd zo ging.”

Wat zouden ze daarvoor nodig hebben, denk je?

“De werkgroepaanpak zelf is geen rocket science. Zo moeilijk is het niet. Zet alle partijen aan tafel, luister naar alle standpunten en werk toe naar een vooraf vastgesteld resultaat. Het ‘doen’ is vaak de grootste uitdaging. In de zorg zijn we wat te soft. Dit leidt ertoe dat we doorlopend alles aanpassen, we steeds iets nieuws bedenken en twijfelen aan de besluiten. Omdat de kwaliteit er mogelijk onder te lijden heeft.”

Heb je nog verbetersuggesties?

  • Alle partijen komen aan het woord, dat is goed. Soms miste ik wat partijen. Misschien hadden ze geen tijd of zijn ze niet gevraagd. Maar dat zou beter kunnen.
  • Knelpunten mogen van mij duidelijker; waar komt het vandaan?
  • Het zijn nu nog vrij algemene zaken in de handreiking: niet uitgewerkt tot in detail. Bijvoorbeeld de regionale helpdesk bij patiëntondersteuning; daar hebben we een veel gedetailleerder plan voor nodig.
  • De resultaten moeten we beter verspreiden. Meer aandacht aan besteden. Formeel uitreiken bijvoorbeeld.
  • De winst zit ‘m in schaalgrootte. Hoe meer partijen over hetzelfde nadenken; hoe meer mensen elkaar vinden in samenwerking. Zo creëren we landelijke uniformiteit. Hier zouden bijvoorbeeld brancheverenigingen een rol in kunnen spelen.

Zelf deelnemen?

Denk je na het lezen van dit artikel: ik wil ook wel deelnemen aan zo’n werkgroep? Dat kan! We zijn regelmatig op zoek naar deelnemers voor nieuwe werkgroepen. Je vindt deze oproepen bij het nieuws op onze website en op onze LinkedIn-pagina.

Help jij graag mee met de opschaling van hybride zorg? Werk je in een ziekenhuis, de wijkverpleging, huisartsenzorg, GGZ of ben je leverancier van digitale zorginnovaties, of misschien wel patiënt of cliënt? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Meer informatie