Wat is ons doel?

Dichtbij en persoonlijk

Zorg op de plek waar het jou het beste uitkomt. Je bloeddruk, hartslag, zuurstof en andere waarden meet je gewoon thuis in je vertrouwde omgeving. Hoe het met je gaat, houd je bij in een dagboek, je vult vragenlijsten in en krijgt voorlichting over je ziekte. Samen met je arts en verpleegkundige houd je je gezondheid steeds goed in de gaten. Daardoor krijg je grip op je gezondheid. Telebegeleiding geeft rust, vrijheid en een gevoel van veiligheid. Dat heeft een positief effect op de kwaliteit van je leven. En daarover voer je het gesprek met je zorgverlener, die enkele keer dat je nog in het ziekenhuis komt. De gegevens over je gezondheid kun je delen en bespreken met wie jij wil: je zorgverlener in het ziekenhuis, de huisarts en een andere zorgverleners, andere patiënten, familie of de thuiszorg.

Opschaling versnellen

De opschaling van digitale zorg versnelt als zorgaanbieders/zorgverleners, zorgverzekeraars, patiëntvertegenwoordigers en leveranciers zich gezamenlijk inzetten voor opschaling. Met dat basisprincipe zet het Vliegwiel zich in om de opschaling van digitale zorg te versnellen. Met als doel dat steeds meer patiënten gebruik kunnen maken van slimme, effectieve vormen van zorg.

Het nieuwe normaal

Onze ambitie is dat iedereen zelf kan kiezen voor een vorm van telebegeleiding die bij hem of haar past. Wat het beste bij jou past, beslis je samen met je zorgverlener. Telebegeleiding is de overkoepelende term voor telemonitoring en tele-educatie. Telemonitoring betekent letterlijk het op afstand (‘tele’) volgen en begeleiden van patiënten (‘monitoring’) door gebruik te maken van kwalitatief goede en succesvolle toepassingen. Hiervoor hebben wij de volgende doelen gesteld. Eind 2022:

  • biedt 100% van de ziekenhuizen aan minstens één patiëntengroep telebegeleiding aan met een herontworpen hybride zorgpad
  • biedt 50% van de ziekenhuizen telebegeleiding aan minstens vijf patiëntengroepen aan met een herontworpen hybride zorgpad
  • includeren vakgroepen (bijv. longartsen, cardiologen, internisten) binnen 2 jaar na de start met telegebeleiding 100% van de patiënten die voor telebegeleiding in aanmerking komen en er samen met hun zorgverlener voor kiezen (‘telebegeleiding, tenzij’)
  • biedt 80% van de ziekenhuizen meerdere digitale keuzehulpen aan voor samen beslissen

Digitale keuzehulpen bij Samen Beslissen

Onze ambitie is om zoveel mogelijk patiënten in Nederland op korte termijn digitale keuzehulpen bij Samen Beslissen aan te bieden, door kwalitatief goede en succesvolle toepassingen/ keuzehulpen in alle ziekenhuizen van Nederland te gebruiken. Hiervoor hebben wij ons het volgende doel gesteld:

  • Eind 2020 biedt 75% van de ziekenhuizen 1 of meerdere digitale keuzehulpen aan patiënten aan ter ondersteuning van Samen Beslissen in de dagelijkse praktijk.
  • Digitale keuzehulpen zijn bekender bij patiënten. Zij zijn beter geïnformeerd over de mogelijkheden hiervan en weten dat ze hiernaar kunnen vragen bij zorgaanbieders.