In opdracht van VitaValley onderzocht adviesbureau Equalis het zorginkoopbeleid 2024 voor onder andere de wijkverpleging. Alle zorgverzekeraars geven aan de inzet van digitale zorg te willen stimuleren. Ook willen ze meedenken over de opschaling ervan. Alleen komt de standaardvergoeding van digitale zorg weinig terug in het inkoopbeleid.

Inkoopbeleid 2024

Zorgverzekeraars moeten uiterlijk op 1 april hun inkoopbeleid voor het opvolgende kalenderjaar bekend hebben gemaakt. Alle zorgverzekeraars geven aan dat ze de inzet van digitale zorg belangrijk vinden om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Zorgverzekeraars onderschrijven daarbij de uitgangspunten uit het IZA, namelijk: Passende hybride en digitale zorg: zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan. Veel zorgverzekeraars benoemen specifiek dat ze de Ambities Zorginkoop Digitalisering 2024 onderschrijven die op ZN-niveau zijn afgesproken. Hierin staan concrete doelen opgenomen over digitalisering.

Standaardvergoeding digitale zorg wijkverpleging

In de wijkverpleging staan beeldschermzorg, medicijndispensers of farmaceutische telezorg standaard in de afspraken opgenomen bij bijna alle verzekeraars. CZ en Menzis geven daarbij aan dat zij een maximum aantal uur vergoeden. VGZ vergoedt wel standaard de medicijndispenser, maar beeldschermzorg staat niet opgenomen in het inkoopbeleid. Alleen bij DSW en Salland (ENO) worden zowel beeldschermzorg als de medicijndispenser niet benoemd in het inkoopbeleid als standaardvergoede toepassingen.

Vergoeding andere digitale zorg

Naast beeldschermzorg en medicijndispensers staat een vergoeding voor andere digitale toepassingen niet expliciet benoemd in het inkoopbeleid. Alle verzekeraars geven wel aan graag in gesprek te gaan over initiatieven. Ook kunnen zorgorganisaties vaak via een formulier een aanvraag doen voor bekostiging via de prestatie thuiszorgtechnologie. In het inkoopbeleid staan alleen weinig specifieke criteria benoemd waaraan initiatieven moeten voldoen, om voor vergoeding in aanmerking te komen. Die beperkte transparantie vraagt van zorgaanbieders steeds een andere wijze van indiening en zorgt keer op keer voor maatwerkafspraken.

Meer lezen?