Digitale keuzehulp

Een digitale keuzehulp is een online tool die patiënten informeert over verschillende behandelopties en hen helpt om de voor- nadelen en hun eigen wensen en voorkeuren op een rijtje te zetten. Bij een digitale keuzehulp doorloop je als patiënt een serie vragen en/of word je via teksten, foto’s en video’s geïnformeerd over een te nemen beslissing. Een digitale keuzehulp kan ondersteunend zijn aan het proces van Samen Beslissen. Het is een vorm van beslisondersteuning die informeert, bewustwording creëert en stimuleert tot het maken van een keuze; een zogezegde “informed choice”

94% van de patiënten wil actief betrokken worden bij het nemen van belangrijke beslissingen over zijn of haar behandeling. Digitale euzehulpen helpen daarbij. Dit leidt tot meer patiënttevredenheid, hogere therapietrouw en doelmatig gebruik van zorg.

Wij hebben de belangrijkste informatie over digitale keuzehulpen verwerkt in een handige factsheet. Daarin vindt u ook meer informatie over de kwaliteitscriteria en de leidraad voor de ontwikkeling van een keuzehulp zoals ontwikkeld door Patiëntenfederatie Nederland, NHG, FMS, V&VN  Heeft u aanvullende informatie of wilt u reageren? Laat het ons weten!

Overzicht digitale keuzehulpen

De volgende keuzehulpen worden ondersteund door de relevante wetenschappelijke vereniging en patiëntenorganisatie, zoals gevraagd in de leidraad keuzehulpen.

Behandeling bij gevorderd eierstokkanker

Zorgkeuzelab

De Eierstokkanker keuzehulp is voor vrouwen met hoog stadium epitheliale eierstokkanker (FIGO stadium IIb t/m IV) die nog niet eerder hiervoor een behandeling hebben gekregen. De standaard behandeling voor hoog stadium eierstokkanker is een combinatie van een operatie en chemotherapie. De volgorde hangt af van uw persoonlijke situatie.

De gevorderd eierstokkanker keuzehulp is een initiatief van de NVOG en ZorgKeuzelab. Patiëntenvereniging Stichting Olijf, de NIV en V&VN zijn nauw betrokken bij de totstandkoming.

Bekijk >>

Bevallen na een eerdere keizersnede

De gynaecoloog

Deze keuzehulp is bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn en in een eerdere zwangerschap een keizersnede hebben gehad. Voor een huidige zwangerschap zijn er meerdere keuzes mogelijk: het nastreven van een vaginale bevalling of een geplande keizersnede. Deze keuzehulp is een initiatief van de NVOG.

Bekijk  (pdf) >>

BPH

Zorgkeuzelab

De BPH keuzehulp is voor mannen met LUTS / BPH klachten. Voor veel mannen met plasklachten door een goedaardige prostaatvergroting (BPH) zijn er meerdere behandelingen mogelijk: afwachten, medicatie of opereren. De keuzehulp ondersteunt bij de keuzes: Afwachten of starten met medicatie, Veranderen/doorgaan met medicatie of een operatie

De BPH keuzehulp is een initiatief van de NVU en ontwikkeld door ZorgKeuzeLab in samenwerking met een team van urologen en een expert- en patiëntpanel. De keuzehulp is goedgekeurd door patiëntenvereniging Bekkenbodem4all.

Bekijk >>

Digitale consultkaarten

Patiëntenorganisatie & Wetenschappelijke vereniging

Een consultkaart is een keuzehulp voor patiënten en artsen, geïnspireerd op de internationaal bekende ‘Option Grids’. Op een consultkaart staan verschillende behandelopties voor een aandoening of ziektebeeld. Per behandeling staan de belangrijkste vragen en antwoorden in een schema. Er zijn op dit moment 28 consultkaarten voor verschillende specialismes beschikbaar.

Consultkaart is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. Consultkaarten worden ontwikkeld door de betrokken wetenschappelijke vereniging en de betrokken patiëntenvereniging.

Bekijk >>

Hevig menstrueel bloedverlies

PATIENT+

De keuzehulp hevig menstrueel bloedverlies tijdens de menstruatie is voor vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie. Er zijn er verschillende behandelingen mogelijk: medicijnen met of zonder hormonen en het weghalen van baarmoederslijmvlies of het weghalen van de baarmoeder . Deze  keuzehulp geeft informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling.

Deze keuzehulp is een initiatief van PATIENT+ en beoordeeld en goedgekeurd door de NVOG en patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All.

Bekijk >>

Myomen

PATIENT+

De keuzehulp myomen is voor vrouwen die myomen (vleesbomen) hebben en daar klachten van ervaren. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk: een behandeling met medicijnen met of zonder hormonen en een operatie waarbij de myomen of baarmoeder weggehaald wordt. Deze  keuzehulp geeft informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling.

Deze keuzehulp is een initiatief van PATIENT+ en beoordeeld en goedgekeurd door de NVOG en patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All.

Bekijk >>

Stoma of neoblaas na blaasverwijdering

Radmoud UMC

De keuzehulp Stoma of neoblaas na blaasverwijdering is voor mensen waarbij de blaas moet worden verwijderd in verband met blaaskanker. De keuzehulp is bedoeld om te helpen bij het kiezen tussen verschillende oplossingen. De meest toegepaste oplossingen zijn een stoma of een neoblaas (vervangblaas). Elk van de twee oplossingen heeft voor- en nadelen.

Deze keuzehulp is ontwikkeld door dr. van Tol-Geerdink en prof. Witjes van het Radboudumc. De keuzehulp is goedgekeurd door de patiëntenvereniging (Leven met Blaas- of Nierkanker) en door de beroepsverenigingen van urologen (NVU) en van verpleegkundigen (V&VN).

Bekijk >>

Stressincontinentie

Zorgkeuzelab

De Stressincontinentie keuzehulp is voor vrouwen met matige tot ernstige predominante stressincontinentie klachten. Dit betekent meerdere keren per week urineverlies (Sandvik index) bij inspanning en eventueel in mindere mate last van urge incontinentie. Bij stressincontinentieklachten heeft u vaak de keuze tussen bekkenfysiotherapie of het operatief plaatsen van een bandje. Elke optie heeft voor- en nadelen.

De Stressincontinentie keuzehulp is een initiatief van het Radboudumc. ZorgKeuzeLab is de ontwikkel- en implementatiepartner. De keuzehulp is goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, de Nederlandse Vereniging voor Urologie, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en patiëntenvereniging Bekkenbodem4all.

Bekijk >>

Weghalen van de baarmoeder

PATIENT+

De keuzehulp is bedoeld voor vrouwen die hun baarmoeder laten weghalen vanwege: hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, myomen of een voorstadium van kanker van het baarmoeder-slijmvlies. Voor het weghalen van de baarmoeder zijn verschillende operaties mogelijk: een operatie via de vagina, een kijkoperatie of een open buikoperatie. Deze  keuzehulp geeft informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling.

Deze keuzehulp is een initiatief van PATIENT+ en beoordeeld en goedgekeurd door de NVOG en patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All.

Bekijk >>

Verzakking in bekkenbodemgebied

Zorgkeuzelab

De keuzehulp is voor vrouwen met verzakkingsklachten van de blaas, darm, baarmoeder of top van de vagina en een indicatie voor operatief herstel. Voor deze aandoening zijn meerdere behandelingen mogelijk. Elke optie heeft voor-en nadelen. De keuzehulp ondersteunt bij de keuze voor een bepaalde behandeling.

Deze keuzehulp is een initiatief van Zorgkeuzelab en beoordeeld en goedgekeurd door de NVOG en patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All.

Bekijk >>

Chronische lymfatische leukemie

PATIENT+

De keuzehulp is bedoeld voor mensen met chronische lymfatische leukemie waarbij de arts denkt dat een behandeling met fludarabine niet mogelijk is. Voor de behandeling van chronische lymfatische leukemie zijn meerdere behandelingen mogelijk: verschillende vormen van chemotherapie al dan niet in combinatie met immunotherapie, doelgerichte therapie of afwachten. Deze keuzehulp geeft informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling.

Deze keuzehulp is een initiatief van PATIENT+ en beoordeeld en goedgekeurd door de HOVON CLL werkgroep en patiëntenorganisatie Hematon.

Bekijk>>

 

Galsteenlijden

PATIENT+

De keuzehulp is bedoeld voor mensen met last van galstenen. Voor de behandeling van galstenen zijn meerdere behandelingen mogelijk: Oplettend afwachten of een operatie. Deze keuzehulp geeft informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling.

Deze keuzehulp is een initiatief van PATIENT+ en beoordeeld en goedgekeurd door Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Bekijk>>

Liesbreuk

PATIENT+

De keuzehulpen 'Liesbreuk in het ziekenhuis' en 'Liesbreuk bij de huisarts' zijn bedoeld voor mensen met een liesbreuk. Bij een liesbreuk zit er een zwakke plek in de buikwand in de lies. Daardoor ontstaat een bult in de lies. Zo’n bult kan pijnlijk zijn of een vervelend gevoel geven. Dit hoeft niet. Voor de behandeling een liesbreuk zijn meerdere behandelingen mogelijk: Oplettend afwachten of een operatie. Deze keuzehulpen geven informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling.

Deze keuzehulpen zijn gemaakt op initiatief van PATIENT+ en beoordeeld en goedgekeurd door Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Bekijk liesbreuk in het ziekenhuis >>
Bekijk liesbreuk bij de huisarts >>


Overzicht digitale keuzehulpen in voorbereiding

Voor de volgende aandoeningen is het toetsingstraject door de relevante wetenschappelijke vereniging en patiëntenorganisatie in voorbereiding: