De medicijndispenser is niet nieuw, maar heeft nog een enorm groeipotentieel. Al sinds 2009 bestaat er een vorm van de automatische medicijndispenser die cliënten helpt bij het innemen van de juiste medicatie op het juiste moment. Nu is de tijd om het groeipotentieel van de medicijndispenser te benutten. Help je mee?

eHealthmonitor 2023

Volgens de eHealthmonitor 2023 geeft 40% van de ondervraagde verpleegkundigen aan te werken met de medicijndispenser. Ter vergelijking: in 2021 was dit nog maar 24% (zie pagina 71 van de eHealthmonitor 2023).

Veelbelovende cijfers

Je zou met zulke groeicijfers bijna denken dat we de in het Integraal Zorgakkoord afgesproken 50% inclusie door cliënten wel gaan halen de komende 2 jaar. Als je specifieker naar de cijfers kijkt, dan ziet het er nog veelbelovender uit.

Neem bijvoorbeeld de ouderenzorg. Een verdere uitsplitsing van de ruwe data van de eHealthmonitor 2023 (opgevraagd bij het RIVM), laat zien dat 83%* van de verpleegkundigen werkzaam in de thuiszorg en/of wijkverpleging werkt met de medicijndispenser. Mooie resultaten, mooie cijfers. Maar in werkelijkheid is er – ondanks de veelbelovende cijfers – nog een boel werk te doen. Het gevaar is dat we sommige innovaties als ‘afgerond’ zien, terwijl de realiteit laat zien dat er nog werk aan de winkel is.
*exclusief intramurale ouderenzorg. Inclusief intramuraal ligt het percentage op 66%.

Potentieel benutten

Kijken we specifieker naar het aantal ingezette medicijndispensers, dan wordt het verhaal anders. In Nederland zijn er momenteel een kleine 15.000 automatische medicijndispensers in gebruik. In het rapport van SiRM – over het geschatte potentieel van digitale zorg – komt naar voren dat het in 2028 mogelijk moet zijn dat maar liefst 110.000 cliënten gebruikmaken van de medicijndispenser. Dat betekent dat we qua opschaling nog niet op 15% zitten van het mogelijke potentieel. Theoretisch gezien moeten we in de komende 2 jaar dus véél meer doen dan we de afgelopen 15 jaar hebben gedaan om het potentieel volledig te benutten, op de juiste manier.

Veel werk te verzetten

Om tot die 110.000 cliënten te komen, is veel werk te verzetten. En als het makkelijk was geweest, dan was dit aantal al bereikt. Veel zaken hebben hier invloed op. Denk aan bekostiging, verandermanagement, herinrichting van processen, het op elkaar aan laten sluiten van digitale systemen. Maar ook cliënten of mantelzorgers die het eigenlijk wel fijn vinden als er iemand van de zorg regelmatig bij hun (naaste) komt kijken. Of de juiste informatie van verwijzers, en afspraken met apothekers. Een hele kluif om dit in goede banen te leiden met elkaar.

Hoe dan?

We zijn er nog niet, maar het potentieel is groot. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de medicijndispenser, maar voor meerdere initiatieven binnen digitale zorg. En daarbij stellen we continu de vraag: hoe doen we dit dan op de juiste manier? Hoe richten we dit zo in, dat de veelbelovende cijfers op papier aansluiten op de praktijk? En dat we hierin ook groots kunnen blijven denken? Digitale zorg opschalen, zodat steeds meer mensen op zo kort mogelijke termijn gebruik kunnen maken van slimme, effectieve vormen van zorg. Daar hebben we elkaars visie, perspectief, ervaringen en praktijkvoorbeelden voor nodig. Om samen eruit te halen wat erin zit.

Vliegwiel helpt

Daarom organiseert het Vliegwiel de komende tijd verschillende online bijeenkomsten om van koplopers te horen hoe zij uitdagende knelpunten hebben aangepakt. Deze vind je in de agenda van het Leernetwerk Digitale Zorg.
Ook zijn we een samenwerking gestart met het Verbeterlab om veranderkracht aan te wakkeren binnen een organisatie. En we ontwikkelen een bewustwordingscampagne over digitale zorg voor patiënten, cliënten en zorgprofessionals.
Tot slot breiden we onze aanjagende rol uit richting de geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Want ook daar zijn cliënten die we graag de voordelen van digitale zorg laten ervaren.

Doe je mee?

Doe je mee? Neem dan nu alvast die eerste stap en check de Implementatietoolkit Medicijndispenser. En ga er vooral mee aan de slag in de praktijk. Andere of aanvullende ideeën? Praat dan mee op het Leernetwerk Digitale Zorg, we horen graag van je!

Dit artikel is geschreven door Pasquelle van Ruiten, projectleider Vliegwiel.