Terugblik Vragenuurtje facultatieve prestatie

Sinds 1 januari 2021 is het mogelijk om facultatieve prestaties aan te vragen in de Medisch Specialistische Zorg. Dit kan zorgaanbieders en zorgverzekeraars helpen om zorg (regionaal) anders te organiseren. Met de facultatieve prestatie kunnen zorgverzekeraars en zorgaanbieders afspraken maken over (nieuwe) initiatieven die lastig te bekostigen zijn met de reguliere DBC’s.

In oktober werden de eerste facultatieve prestaties voor telebegeleiding vastgesteld. Het resultaat van een mooie samenwerking tussen OLVG, CCN en Zilveren Kruis. Hoe is dat in zijn werk gegaan? Hoe zijn deze prestaties opgebouwd en welke keuzes zijn waarom gemaakt? En zeker ook: wat kunnen andere ziekenhuizen hiervan leren?

Op 11 november organiseerde het Vliegwiel samen met een aantal coalitiepartners een online vragenuurtje waarin we de eerste succesvol aangevraagde facultatieve prestaties in de spotlight zetten. Het programma was als volgt:

8.45 – 9.00 uur: Digitale inloop
9.00 – 9.30 uur: Presentatie van OLVG en Zilveren Kruis
9.30 – 10.00 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen aan OLVG, CCN, Zilveren Kruis en de NZa

Vragenuurtje gemist?

Het Vragenuurtje vond plaats op11 november. Deze online bijeenkomst is opgenomen en ook de presentatie is voor iedereen beschikbaar

Klik hier om de presentatie te downloaden
Klik hier om de opname van het Vragenuurtje te bekijken

Klik hier voor de link naar de website van de Nza over Facultatieve prestatie msz aanvragen

Lees ook het interview met Edwin Stuivenwold en Bernard Creutzburg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de facultatieve prestatie

Het Vliegwiel, VitaValley, NVZ, NZa en NeLL bundelen de krachten
Je begrijpt als geen ander dat andere financieringsvormen nodig zijn voor de juiste zorg op de juiste plek. En dat het zonder handvatten (zoals goede voorbeelden, nieuwe initiatieven et cetera) lastig is om van elkaar te leren en nieuwe contractvormen toe te passen. Daarom organiseren de Vliegwiel coalitie van Patiëntenfederatie Nederland, de coalitie Vitaal Thuis van VitaValley, de NVZ, de NZa en het National eHealth Living Lab (NeLL) gezamenlijk dit vragenuurtje.