Thuis kan het ook

Thuismeten: meer inzicht in je gezondheid

Heb je hart- of longklachten en ga je regelmatig naar het ziekenhuis om je bloeddruk, hartslag, zuurstof en andere waarden te controleren? Misschien is telebegeleiding iets voor jou. Je krijgt zo meer inzicht in je gezondheid.

De voordelen

  1. Je krijgt meer inzicht in je eigen gezondheid.
  2. Het geeft een veilig gevoel.
  3. Samen met je arts houd je je gezondheid goed in de gaten.
  4. Je hebt laagdrempelig contact met arts of verpleegkundige, bijvoorbeeld via een app.
  5. Je hoeft minder vaak naar het ziekenhuis voor controle; dat scheelt je tijd en reiskosten.

Zo werkt telebegeleiding

Bij telebegeleiding word je op afstand begeleid door het ziekenhuis. Je meet thuis met speciale meetapparatuur een aantal belangrijke waarden. Hierdoor weet je precies hoe het met je gaat. Vaak houd je ook een dagboek bij, vul je vragenlijsten in en krijg je voorlichting over je ziekte. Als het nodig is, kunnen de arts of verpleegkundige de behandeling bijstellen.

Webinar: Thuismeten met hartfalen

Hoe werkt telebegeleiding? Is het iets voor jou? Wat zijn de voor- en nadelen? Twee mensen met hartfalen, een cardioloog en een hartfalenverpleegkundige, vertellen je over hun ervaringen in dit webinar.

Patiëntverhalen

“Thuis kan ik mijn ziekteverloop beter in de gaten houden en eerder aan de bel trekken. Dat helpt een ziekenhuisopname voorkomen.”
“Telebegeleiding biedt waardevolle informatie en is kosten- en energiebesparend maar het helpt mij ook wat luchtiger te leven.”
“Hartpatiënten hebben meer rust dankzij eigen metingen.”
Lees de verhalen van patiënten

Hoe regel je telebegeleiding?

Wil je telebegeleiding? Vraag het aan je arts of verpleegkundige. Samen beslis je of telebegeleiding bij je past. Telebegeleiding wordt nog niet door ieder ziekenhuis of bij iedere aandoening aangeboden.

Welke ziekenhuizen bieden telebegeleiding?

Meer dan de helft van de ziekenhuizen in Nederland biedt al telebegeleiding en dat aantal neemt toe. Met de keuzehulp van Harteraad en de Patiëntenfederatie Nederland kijk je waar in jouw omgeving in een ziekenhuis of centrum met aanbod voor telebegeleiding bij hartfalen. Ga naar de keuzehulp

Samen beslissen

Praten over je gezondheid met een arts of verpleegkundige is soms spannend. En dan is de kans groot dat je iets vergeet te vragen. Deze vragen helpen je bij het gesprek om te beslissen of telebegeleiding iets voor jou is:

  1. Bieden jullie telebegeleiding?
  2. Wat zijn mijn mogelijkheden als het gaat om telebegeleiding?
  3. Past telebegeleiding bij mijn situatie?

Biedt jouw ziekenhuis geen telebegeleiding aan?

Neem dan contact op met je zorgverzekeraar en vraag om zorgbemiddeling. Zij kunnen je mogelijk helpen bij het vinden van een ziekenhuis in je omgeving die wel telebegeleiding aanbiedt.

Meer weten

Wil je meer weten over telebegeleiding? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder, vraag informatie in het ziekenhuis of neem contact op met patiëntenverenigingen Harteraad of Longfonds.

In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen vertellen arts Tim Schreuder en een patiënt hoe zij zorg op afstand ervaren

Veelgestelde vragen over telebegeleiding

Wat is telebegeleiding?

Telebegeleiding is het begeleiden van patiënten op afstand. Je krijgt meetapparatuur thuis, waarmee de arts je gezondheid in de gaten houdt. Je krijgt informatie over jouw gezondheid, leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering en krijgt ondersteuning bij het omgaan met het ziekte. Zo hoef je minder vaak naar het ziekenhuis voor controles. In de Digitale Zorggids van Patientenfederatie Nederland vind je onder ‘telemonitoring’ nog meer informatie.

Voor wie is telebegeleiding?

Telebegeleiding is voor iedereen die regelmatig naar het ziekenhuis moet voor controles die ook vanuit huis te meten zijn, denk hierbij aan hartfalen, COPD, diabetes, IBD, oncologie, parkinson en ms. Vraag in je ziekenhuis of telebegeleiding ook bij jouw situatie past.
Voor patiënten met hartfalen heeft Harteraad samen met Patiëntenfederatie Nederland een keuzehulp gemaakt. In deze keuzehulp vind je waar telebegeleiding is en welke kenmerken dit aanbod heeft. Ga naar de keuzehulp

Wat is het verschil tussen telebegeleiding en telemonitoring?

Telebegeleiding en telemonitoring worden allebei gebruikt als het over thuismeten gaat. Het woord telebegeleiding benadrukt dat het niet alleen om meten op afstand gaat maar ook om begeleiding. Je krijgt informatie over jouw gezondheid, leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering en krijgt ondersteuning bij het omgaan met je ziekte. In de Digitale Zorggids van Patientenfederatie Nederland vind je onder ‘telemonitoring’ nog meer informatie.

Ik heb geen long- of hartklachten, maar wel een andere chronische aandoening. Is er voor mij ook telebegeleiding mogelijk?

Steeds meer specialisten, huisartsen en thuiszorgorganisaties bieden telebegeleiding aan. Bij diabetes, neurologie en oncologie zien we een toename aan telebegeleiding. Vraag aan je arts of verpleegkundige of het ook bij jouw situatie past en wat de mogelijkheden zijn in je ziekenhuis.

Mijn arts reageert afwijzend op telebegeleiding. Wat kan ik doen?

De zorgverzekeraar kan je helpen om een ziekenhuis te vinden die wel telebegeleiding aanbiedt. Vraag naar zorgbemiddeling en kijk op de site van je eigen zorgverzekeraar, waar je vaak meer informatie kunt vinden. Of vraag advies bij je patiëntenvereniging, zoals Harteraad of Longfonds.

Vergoedt de zorgverzekeraar alle kosten van telebegeleiding?

Ja, telebegeleiding is gewone zorg – maar dan op afstand – en wordt vergoed. Houd er rekening mee dat op deze vergoeding het eigen risico van toepassing is en dat je misschien een deel van de kosten zelf moet betalen. Informeer zo nodig bij je zorgverzekeraar. Als telebegeleiding door de huisarts wordt ingezet, valt het onder de huisartsenzorg vanuit de basisverzekering. Hierop is dan geen eigen risico van toepassing.

Krijg je instructies voor het thuismeten en het gebruik van de app of het online systeem?

Wanneer je start met telebegeleiding wordt je geholpen door je ziekenhuis. Je krijgt van tevoren uitleg over hoe een app werkt en hoe meetapparatuur zoals een weegschaal of bloeddrukmeter werkt. Als je vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd stellen.

Ik wil graag mijn partner/mantelzorger meenemen voor de instructies van telebegeleiding? Is dat mogelijk?

Wanneer je start met telebegeleiding, word je geholpen door je ziekenhuis. Bespreek met je zorgverlener je wens om je naaste(n) te betrekken. Elk ziekenhuis biedt telebegeleiding op maat aan en vindt het heel prettig wanneer naasten ook betrokken zijn.

Hoe werkt het met COVID-19 (corona) en telebegeleiding?

In coronatijd kun je niet altijd even makkelijk naar het ziekenhuis. Dan is telebegeleiding een mooie uitkomst. Beslis samen met je arts of verpleegkundige of telebegeleiding past bij jouw situatie.

Er zijn nu zelfs specifieke corona-apps waardoor patiënten eerder het ziekenhuis kunnen verlaten. Bijvoorbeeld patiënten die stabiel zijn maar wel zuurstof nodig hebben verlaten eerder ziekenhuis en worden op afstand begeleid waardoor een verslechtering tijdig wordt opgemerkt.

Wat zijn de ervaringen van patiënten?

De meeste patiënten vinden het erg prettig. Voor patiënten is het allerbelangrijkste dat de telebegeleiding op maat is. Dat in gesprek met de patiënt en eventuele naaste bekeken wordt of er gemonitord wordt en wat dan, hoe vaak iemand gaat meten of wegen, wat die persoon hiervan op afstand wil doen en waarvoor hij persoonlijk contact met de zorgverlener wil. Lees de ervaringsverhalen

Ik ben niet zo handig met techniek, kan ik dit wel?

In de praktijk is telebegeleiding geschikt voor een heel grote groep mensen. Als je twijfelt of telegebeleiding iets is voor jou kun je dit het beste met je zorgverlener bespreken.

Wanneer je start met telebegeleiding word je geholpen door je ziekenhuis. Je krijgt van tevoren uitleg over hoe een app werkt en hoe meetapparatuur zoals een weegschaal of bloeddrukmeter werkt. Als je vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd stellen.

Moet ik mijzelf altijd thuis blijven meten?

Samen met je arts en verpleegkundige kijk je goed of telegebeleiding goed werkt voor jou. Misschien kun je na een tijd stoppen omdat ook zonder het thuismeten goed grip op je gezondheid kunt houden of omdat je er om een andere reden mee wenst te stoppen.  Sommige mensen vinden het fijn om op afstand begeleid te worden. Het hangt er dus helemaal vanaf hoe dit voor jou werkt.


Ben je zorgaanbieder en wil telebegeleiding ook promoten? Download de communicatietoolkit!