Terugblik webinar: Zuyderland geeft Parkinsonpatiënten meer regie met de Sanacoach Parkinson

Zuyderland Medisch Centrum heeft veel expertise op het gebied van de ziekte van Parkinson. Samen met Sananet ontwikkelde het ziekenhuis de SanaCoach Parkinson. Dit is een digitaal programma dat de patiënt helpt om de eigen gezondheidssituatie beter in de gaten te houden. Het helpt de professional om meer proactieve en doelmatige zorg te kunnen leveren. Zo houden patiënt en zorgprofessional echt samen regie.

Twee patiënten deelden hun ervaringen met de SanaCoach Parkinson. Weten hoe zij dit ervaren? Lees dan verder of kijk het webinar terug.

Achtergrond

In 2013 werd de SanaCoach ontwikkeld met als insteek: van een reactieve naar proactieve werkwijze door middel van continue monitoring van de patiënt. De achterliggende gedachte voor de patiënt was meer ziekte-inzicht en begrip van eigen problemen en daarmee het bevorderen van de betrokkenheid. Maar ook: meer communicatiemogelijkheden met de professional. De SanaCoach Parkinson is landelijk in te zetten in samenwerking met Sananet B.V.

Patiënten aan het woord

Mevrouw Sikora (74) kreeg 8 jaar geleden de diagnose Parkinson. Tijdens haar behandeling werd ze geattendeerd op de SanaCoach en startte met het gebruik van het programma. Mevrouw vertelt: ”Al vrij snel zat ik met een probleem rondom de levering van mijn medicatie door de apotheek. Via de SanaCoach heb ik dit probleem aangegeven en werd het snel opgelost. Dat gaf mij toen een veilig en gerustgesteld gevoel, om op die manier niet alleen een vragenlijst in te vullen, maar ook om praktische problemen snel opgelost te krijgen.”

Op de vraag wat het grootste voordeel van de SanaCoach voor mevrouw is, antwoordt ze: ”Dat de dokter wel weet wat er met mij aan de hand is, maar dat ik niet zo vaak meer naar het ziekenhuis hoef.”

Ook meneer Dovermann (60) heeft goede ervaringen met de SanaCoach: ”Het is een overzichtelijke tool waar je makkelijk contact mee kan leggen. Ik vind het fijn om data te verzamelen die je zelf kan inzien en trends mee kan uitlezen. Zodat je de ontwikkelingen van jezelf kunt volgen naar aanleiding van wat je de vorige keren hebt ingevuld. Op die manier kan ik reflecteren wat er op dit moment anders is en welke factoren nog meer van invloed hierop kunnen zijn naast mijn ziekte.”

Tips voor zorgprofessionals

Zuyderland geeft drie tips mee voor zorgprofessionals:

  • Begin gewoon. Hoe simpel het ook klinkt, dat werkt goed en gaandeweg ga je je manier van werken aanpassen.
  • Kijk proactief: realiseer je dat de huidige werkwijze, poliklinisch en reactief, niet goed werkt bij een ziekte als Parkinson.
  • Houd vol! Overtuig je managers (en verzekeraar), patiënten willen dit én kunnen dit. De aanname dat oudere patiënten dit niet willen en kunnen wordt niet herkend in de praktijk.

Meer weten?

Kijk dan het webinar terug met de volgende sprekers: Dr. Gerrit Tissingh (neuroloog Zuyderland MC), drs. Anke Wijers (neuroloog in opleiding en PhD student Zuyderland MC), patiënten met Parkinson, Robert Herstel (accountmanager Sananet), Nicole Somsen (relatiemanager Vliegwiel).