Inspiratie

Telemonitoring geeft me vrijheid”

De corona-crisis betekent voor veel zorgaanbieders een andere manier van zorg verlenen: minder fysieke afspraken op de poli, meer ondersteuning via eHealth. En volgens cardioloog professor dr. Hans-Peter Brunner-La Rocca ook: ‘zekerheid in onzekere tijden’. Op Smarthealth.nl deelt Mirjam Hoekjen haar ervaring met telemonitoring. Ze woont in Zwolle maar reist regelmatig af naar het UZ Gent, in België, waar ze onder behandeling is voor het Brugada Syndroom, een hartziekte.

Op afstand in de gaten houden

Mirjam Hoekjen: “In 2003 werd ik gediagnosticeerd met het Brugadasydroom: een hartaandoening waarbij elektrische activiteit van het hart continu verstoord is. De mate waarin ik dat had was behoorlijk heftig. Daarom kreeg ik, direct na de diagnose een ICD (Interne Cardio Defibrillator). Ook werd toen direct de mogelijkheid telemonitoring genoemd, een waardevolle manier om mij op afstand in de gaten te houden.”

Mirjam Hoeken

Minder confronterend

Telebegeleiding biedt Mirjam en haar arts niet alleen waardevolle informatie, maar het is ook kosten- en energiebesparend. En het helpt haar om wat luchtiger te leven. Ze vertelt: “Het ziekenhuis associeer ik met ziek zijn. Wanneer ik daar moet zijn is dat confronterend. Eenmaal thuis – na controles – word ik overspoeld met het gevoel dat er iets ergs aan de hand is. Terwijl ik in dagelijks leven een prima balans heb gevonden, waarin ik daar niet meer mee geconfronteerd word.”

Lees het volledige verhaal van hartpatiënt Mirjam Hoekjen op SmartHealth.