Inspiratie

“Thuismeten voorkomt en stelt gerust”

Rick Kappelle (73) uit Doetinchem is een ervaren thuismeter. Toen hij met een heftige longaanval in 2012 in het ziekenhuis belandde, vroeg verpleegkundig specialist longziekten Maritha Spekschoor of hij mee wilde doen met een pilot voor thuismonitoring. Daar had de oud basisschoolleraar wel oren naar. Hij kent zichzelf goed en wist dat hij nu eigenlijk te lang wachtte om hulp in te schakelen bij klachten. Thuis zelf zijn ziekteverloop beter in de gaten houden en eerder aan de bel trekken helpt hem een ziekenhuisopname te voorkomen. Inmiddels is het meten en doorgeven van zijn waardes via de Luscii app op de tablet een vast onderdeel van zijn ochtendroutine geworden.

Rick Kappelle

Denken in mogelijkheden

Ondanks zijn chronische aandoeningen COPD en Hartfalen, haalt Rick nog uit het leven wat er in zit. ‘ Ik sta niet stil bij mijn beperkingen. Daar wil ik mijn energie niet aan besteden. Liever kijk ik nog wat ik wel kan.’ Zo gaat Rick 2x in de week naar Medifit. Daar beweegt hij met een vast groepje ‘de Dappere Hijgers’ onder begeleiding van een fysiotherapeut. Die houdt ook zijn zuurstofgehalte in het bloed in de gaten en vraagt uit hoe het gaat. Met zijn medesporters en lotgenoten wisselt hij tips en ervaringen uit en af en toe gaan ze gezellig samen uit eten. Daarnaast is hij nog actief voor het Longpunt Doetinchem. Dit zijn informatiebijeenkomsten van het Longfonds. Dit jaar stond Zorg op afstand op de agenda. Helaas is dit niet doorgegaan door Corona.

Minder vaak naar ziekenhuis

Rick staat onder behandeling van longarts Kluge, werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Zijn vader kwam er ook al en zijn dochter inmiddels ook. 2x per jaar gaat hij naar de poli. De ene keer spreekt hij de arts en de andere keer de specialist verpleegkundige. Daarnaast komt hij 2x per jaar bij de cardioloog voor controle van zijn ICD en pacemaker. Het overige contact gebeurt op afstand via de verpleegkundigen van NAAST medisch service centrum. ’Zij zijn zeer nauwkeurig’, vertelt Rick. ‘Zij nemen direct contact op als mijn waarden buiten de afgesproken bandbreedte vallen. In overleg bespreken we dan hoe te handelen. En ook of het nodig is een melding te maken naar de specialist verpleegkundige.’ Dat laatste komt niet vaak voor. Meestal is het contact met NAAST genoeg. ‘Soms bellen ze iets te snel. Beter te veel dan te weinig’, beaamt Rick.

Beter leven

Door de afspraken met het ziekenhuis, het contact met het medisch service centrum, het regelmatig bewegen bij Medifit en het trouw innemen van medicatie, hoopt Rick zo lang mogelijk goed te kunnen leven. Hij is zich bewust dat COPD een progressieve ziekte is en dat het nooit meer beter wordt. ‘De ene dag gaat het beter dan de andere’ geeft hij aan. Waar dat door komt daar heeft hij zelf geen verklaring voor. Hij is tevreden over het thuismeten. En ook niet te vergeten de goede zorgen van zijn vrouw Ineke. ‘Het geeft mij rust en zekerheid dat ik op deze manier in de gaten gehouden word.’