Patiënt & cliënt

Patiënt & cliënt

Het Vliegwiel is een patiënt- en cliëntgedreven coalitie. Wil je als patiënt/cliënt of als patiënt-cliëntorganisatie een bijdrage leveren aan de opschaling van digitale innovaties? Dat kan!

Doe mee!

Patiënt- en cliëntorganisaties zijn van harte welkom om coalitiepartner te worden. Wat dat inhoudt? In dit persoonlijke verhaal deelt Anke Vervoord – directeur Harteraad – waarom haar organisatie al jaren lid is van het Vliegwiel. Lees meer op de pagina Coalitiepartners. Wil je als individuele patiënt/cliënt bijdragen aan de opschaling van thuismeten, medicijndispensers of leefstijlmonitoring? Wij starten regelmatig werkgroepen of doen mee aan onderzoek. Laat het dus vooral weten als je in de toekomst mee wil doen, dan nemen we je op in ons panel. Neem gerust contact met ons op!

Verhalen van patiënten & cliënten

Benieuwd wat digitale innovaties voor patiënten en cliënten betekenen? Regelmatig plaatsen we verhalen van patiënten en cliënten over hun ervaring met thuismeten, keuzehulpen, medicijndispensers en leefstijlmonitoring. Heb jij een interessant verhaal dat je wil delen op onze website? Tip ons via het contactformulier!

Samen beslissen over digitale zorg

Beslis samen met je dokter of digitale zorg in jouw situatie goed zou werken. Hoe doe je dat? Dat lees je in de Handreiking Samen beslissen over digitale zorg.

Thuismeten

Bij thuismeten ontvang je begeleiding op afstand van het ziekenhuis. Je meet thuis met speciale meetapparatuur een aantal belangrijke waarden. Hierdoor weet je precies hoe het met je gaat. Vaak houd je ook een dagboek bij, vul je vragenlijsten in en krijg je voorlichting over je ziekte. Als het nodig is, kunnen arts of verpleegkundige de behandeling bijstellen.

Campagnes

Met de campagnes ‘Thuis kan het ook’ en ‘Zo kan het ook’ stimuleren we patiënten zelf te vragen naar thuismeten. De website Zokanhetook.nl informeert patiënten over thuismeten. De website bevat ook informatie voor zorgprofessionals die thuismeten willen promoten.

Welke ziekenhuizen bieden thuismeten?

      Voordelen thuismeten

      • Je krijgt meer inzicht in je eigen gezondheid.
      • Het geeft een veilig gevoel.
      • Samen met je arts houd je je gezondheid goed in de gaten.
      • Je hebt laagdrempelig contact met arts of verpleegkundige, bijvoorbeeld via een app.
      • Je hoeft minder vaak naar het ziekenhuis voor controle; dat scheelt je tijd en reiskosten.

      Veelgestelde vragen thuismeten – patiënt/cliënt

      Wat is thuismeten?

      Thuismeten is het begeleiden van patiënten en cliënten op afstand. Je krijgt meetapparatuur thuis, waarmee de arts je gezondheid in de gaten houdt. Je krijgt informatie over jouw gezondheid, leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering en krijgt ondersteuning bij het omgaan met de ziekte. Zo hoef je minder vaak naar het ziekenhuis voor controles. Andere termen voor thuismeten zijn telemonitoring en thuismonitoring.

      Voor wie is thuismeten?

      Thuismeten is voor iedereen die regelmatig naar het ziekenhuis moet voor controles die ook vanuit huis te meten zijn. Denk hierbij aan hartfalen, COPD, diabetes, IBD, kanker, parkinson en MS. Vraag in je ziekenhuis of thuismeten ook bij jouw situatie past.

      Voor patiënten met hartfalen heeft de Harteraad samen met Patiëntenfederatie Nederland een keuzehulp gemaakt. In deze keuzehulp vind je waar thuismeten wordt aangeboden en welke kenmerken dit aanbod heeft. Ga naar de keuzehulp.

      Ik heb geen long- of hartklachten, maar wel een andere chronische aandoening. Is voor mij thuismeten ook mogelijk?

      Steeds meer specialisten, huisartsen en thuiszorgorganisaties bieden thuismeten aan. Bij diabetes, neurologie en oncologie zien we een toename aan thuismeten. Vraag aan je arts of verpleegkundige of het ook bij jouw situatie past en wat de mogelijkheden zijn in je ziekenhuis.

      Mijn arts reageert afwijzend op thuismeten. Wat kan ik doen?

      De zorgverzekeraar kan je helpen een ziekenhuis te vinden dat wel thuismeten aanbiedt. Vraag naar zorgbemiddeling en kijk op de website van je eigen zorgverzekeraar. Of vraag advies bij je patiëntenvereniging, zoals Harteraad of Longfonds.

      Vergoedt de zorgverzekeraar alle kosten van thuismeten?

      Ja, thuismeten is gewone zorg – maar dan op afstand – en wordt vergoed. Houd er rekening mee dat op deze vergoeding het eigen risico van toepassing is en dat je misschien een deel van de kosten zelf moet betalen. Informeer zo nodig bij je zorgverzekeraar. Als thuismeten door de huisarts wordt ingezet, valt het onder de huisartsenzorg vanuit de basisverzekering. Hierop is dan geen eigen risico van toepassing.

      Krijg je instructies voor het thuismeten en het gebruik van de app of het online systeem?

      Wanneer je start met thuismeten, word je geholpen door je ziekenhuis. Je krijgt van tevoren uitleg over hoe een app werkt en hoe meetapparatuur zoals een weegschaal of bloeddrukmeter werkt. Als je vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd stellen.

      Ik wil graag mijn partner/mantelzorger meenemen voor de instructies van thuismeten. Is dat mogelijk?

      Zodra je start met thuismeten, word je geholpen door je ziekenhuis. Bespreek met je zorgverlener je wens om je naaste(n) te betrekken. Elk ziekenhuis biedt thuismeten op maat aan en vindt het heel prettig als naasten ook betrokken zijn. 

      Hoe werkt het met COVID-19 (corona) en thuismeten?

      In coronatijden kun je niet altijd even makkelijk naar het ziekenhuis. Dan is thuismeten een mooie uitkomst. Beslis samen met je arts of verpleegkundige of thuismeten past bij jouw situatie.

      Er zijn nu zelfs specifieke corona-apps waardoor patiënten eerder het ziekenhuis kunnen verlaten. Bijvoorbeeld patiënten die stabiel zijn maar wel zuurstof nodig hebben, verlaten eerder het ziekenhuis en worden op afstand begeleid waardoor een verslechtering tijdig wordt opgemerkt.

      Wat zijn de ervaringen van patiënten met thuismeten?

      De meeste patiënten vinden het thuismeten erg prettig. Voor patiënten is het allerbelangrijkste dat thuismeten op maat is. Dat in gesprek met de patiënt en eventuele naaste bekeken wordt:

      • of er gemonitord wordt en wat dan;
      • hoe vaak iemand gaat meten of wegen;
      • wat die persoon hiervan op afstand wil doen, en;
      • waarvoor hij persoonlijk contact met de zorgverlener wil.

      Lees de ervaringsverhalen.

      Ik ben niet zo handig met techniek, kan ik dit wel?

      In de praktijk is thuismeten geschikt voor een heel grote groep mensen. Als je twijfelt of thuismeten iets is voor jou, kun je dit het beste met je zorgverlener bespreken.

      Zodra je start met thuismeten, word je geholpen door je ziekenhuis. Je krijgt van tevoren uitleg over hoe een app werkt en hoe meetapparatuur zoals een weegschaal of bloeddrukmeter werkt. Als je vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd stellen.

      Ook hebben we een artikel geschreven met tips over het verbeteren van je digitale vaardigheden. Hierin vind je bijvoorbeeld (telefoonnummers van) organisaties die je kunnen helpen met het gebruik van een smartphone, tablet of computer.

      Moet ik mijzelf altijd thuis blijven meten?

      Samen met je arts en verpleegkundige kijk je goed of thuismeten goed werkt voor jou. Misschien kun je na een tijd stoppen omdat je ook zonder het thuismeten goed grip op je gezondheid kunt houden. Of omdat je er om een andere reden mee wenst te stoppen. Sommige mensen vinden het fijn om op afstand begeleid te worden. Het hangt er dus helemaal vanaf hoe dit voor jou werkt.

      Welk ziekenhuis biedt thuismeten?

      Benieuwd bij welke ziekenhuizen je gebruik kunt maken van thuismeten? Je vindt dit per aandoening terug in de Wegwijzer thuismonitoring. Of bekijk ze op de kaart:

          Voor welke aandoeningen bestaat thuismeten?

          In de Wegwijzer thuismonitoring vind je een overzicht van alle aandoeningen waarbij thuismeten wordt ingezet. Ook staat hierin beschreven welke ziekenhuizen thuismeten aanbieden bij die specifieke aandoening. Of bekijk de kaart:

              Medicijndispenser

              Een medicijndispenser is een apparaat dat helpt bij het innemen van medicijnen op de juiste manier. De dispenser helpt je eraan te herinneren om de juiste medicijnen te nemen op het juiste moment. Dit gebeurt via een alarm. Vervolgens komt er aan zakje uit de dispenser en dit zakje wordt automatisch geopend.

              De medicijndispenser houdt ook bij wanneer de medicatie wel of niet is gepakt. Heb je de medicijnen niet gepakt, dan ontvangt de zorgorganisatie, mantelzorger of zorgcentrale een signaal. Via een app of portaal kunnen zij zien welke medicijnen je wel of niet hebt genomen.

              Voordelen medicijndispenser

              • Veilig medicijngebruik.
              • Meer vrijheid: je kunt een zakje uit de medicijnrol meenemen als je ergens naartoe wil.
              • Minder zorgverleners over de vloer.
              • Structuur in je dagritme.

              Lees meer over medicijndispensers.

              Veelgestelde vragen medicijndispenser – patiënt/cliënt

              Hoe vraag je een medicijndispenser aan?

              Voor een medicijndispenser is een indicatie nodig voor medicatie-aanreiking. De zorgverlener kijkt samen met de cliënt of hij baat heeft bij een dispenser en vraagt deze aan. De wijkverpleegkundige, mantelzorger of apotheek vult de medicijndispenser met de medicijnrol. De medicijnrol komt van de eigen apotheek.

              Wordt een medicijndispenser vergoed?

              Voor actuele informatie over de vergoeding van de medicijndispenser verwijzen we je naar de Kennisbank digitale zorg van Vilans. Als patiënt/cliënt kun je met vragen over vergoedingen ook terecht bij je zorgverzekeraar.

              Leefstijlmonitoring

              Mensen met dementie, de ziekte van Parkinson of een verstandelijke beperking kunnen met leefstijlmonitoring verantwoord langer thuis blijven wonen. Bij leefstijlmonitoring meten sensoren je bewegingen in huis. Bijvoorbeeld of je naar de keuken gaat, naar het toilet of naar buiten. Als de sensoren afwijkend gedrag signaleren, kunnen de mantelzorger en zorgmedewerker dit op afstand zien en waar nodig actie ondernemen. Bijvoorbeeld als je de koelkast minder vaak gebruikt, of vaker naar het toilet gaat, of je ’s nachts de slaapkamer verlaat. Leefstijlmonitoring signaleert dus op tijd lichamelijke of mentale achteruitgang. En waarschuwt bij een crisissituatie. Zoals een valpartij of een urineweginfectie.

              Voordelen leefstijlmonitoring

              • Je kunt langer thuis wonen met meer veiligheid.
              • De zorgverlening kan beter afgestemd worden op je persoonlijke behoeften.

              Lees meer over leefstijlmonitoring.

              Veelgestelde vragen leefstijlmonitoring – patiënt/cliënt

              Wordt leefstijlmonitoring vergoed?

              Voor actuele informatie over de vergoeding van leefstijlmonitoring verwijzen we je naar de Kennisbank digitale zorg van Vilans. Als patiënt/cliënt kun je met vragen over vergoedingen ook terecht bij je zorgverzekeraar.

              Digitale keuzehulpen

              Een digitale keuzehulp is een online tool die waarmee je informatie krijgt over verschillende behandelopties. Je kunt er handig de voor- nadelen en je eigen wensen en voorkeuren mee op een rij zetten. Bij een digitale keuzehulp doorloop je een serie vragen en krijg je via teksten, afbeeldingen en video’s meer informatie over een beslissing die je moet maken. Een digitale keuzehulp kan ondersteunend zijn aan het proces van Samen Beslissen.

              Lees meer over digitale keuzehulpen.

              Meer weten?

              Wil je meer weten over thuismeten, leefstijlmonitoring, medicijndispensers of digitale keuzehulpen? Vraag informatie in het ziekenhuis, bij je thuiszorgorganisatie of neem contact op met je patiëntenvereniging.

              Overzicht keuzehulpen

              Thuismeten (telemonitoring) bij hartfalen

              De keuzehulp Thuismeten (telemonitoring) bij hartfalen is voor mensen met hartfalen, die meer willen weten over thuismeten. Thuismeten wordt ook wel telemonitoring, telebegeleiding of thuismonitoring genoemd.

              Erectieproblemen

              Thuisarts

              De keuzehulp ‘Uw penis wordt niet goed stijf. Wat kunt u doen?’ is ontwikkeld door Thuisarts.nl, samen met de Nederlandse Vereniging voor Urologie, Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie en de Patiëntenfederatie Nederland.

              Myomen (vleesbomen)

              PATIENT+

              De keuzehulp bij myomen (vleesbomen) is voor mensen die nog niet in de overgang (menopauze) zijn. Deze keuzehulp is ontwikkeld in samenwerking met Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gyneacologie (NVOG), patiëntenvereniging Bekkenbodem4All, verschillende medische specialisten en ZonMw.

              Verzakking

              PATIENT+

              De keuzehulp bij verzakking wordt gesteund door NHG en Bekkenbodem4All.

              Nierfalen

              ZorgKeuzeLab

              De Nierfalen-keuzehulp is voor mensen met nierfalen die het voorlichtingstraject voor nierfunctievervangende therapie starten. Mogelijke behandelingen zijn:

              • niertransplantatie
              • peritoneale dialyse (PD)
              • hemodialyse (HD)
              • conservatieve behandeling

              De keuzehulp is goedgekeurd door de Nederlandse Federatie van Nefrologie en Nierpatiëntenverniging Nederland.

              Voor de ontwikkeling is een multidisciplinaire werkgroep opgericht met nefrologen, een verpleegkundigen specialist, een medisch maatschappelijk werker, onderzoekers en patiëntvertegenwoordigers van Nierpatiëntenvereniging Nederland. Deze werkgroep is verantwoordelijk voor de medische inhoud.

              Daarnaast hebben patiënten, nefrologen, verpleegkundigen, en medisch maatschappelijk werkers meegewerkt aan het behoeften- en gebruikersonderzoek van de keuzehulp.

              De Nierfalen-keuzehulp is een initiatief van Santeon en ZorgKeuzeLab in samenwerking met Nierpatiënten Vereniging Nederland, Nederlandse Federatie voor Nefrologie, Nieren.nl, Domestico en Dialogica.

              Knie-artrose

              PATIENT+

              De keuzehulp bij knie-artrose wordt gesteund door NOV, Patiëntenfederatie Nederland, Poly-Artrose Lotgenoten Vereniging, Reuma Nederland en Nationale Vereniging Reumazorg Nederland.

              Heup-artrose

              PATIENT+

              Deze keuzehulp bij heup-artrose wordt gesteund door NOV, Patiëntenfederatie Nederland, Poly-Artrose Lotgenoten Vereniging, Reuma Nederland en Nationale Vereniging Reumazorg Nederland.

              Ontsteking van de keelamandelen bij kinderen

              PATIENT+

              De keuzehulp voor ontsteking van de keelamandelen bij kinderen wordt gesteund door NVKNO, NHG en Stichting Kind en Ziekenhuis.

              Ontsteking van de keelamandelen bij volwassenen

              PATIENT+

              De keuzehulp bij ontsteking van de keelamandelen bij volwassenen wordt gesteund door NVKNO, NHG en Patiëntenfederatie Nederland.

              Vroeggeboorte

              Radboudumc

              Ben je (bijna) tussen de 24 en 25 weken zwanger en ben je in het ziekenhuis omdat je baby misschien binnenkort geboren wordt? Dan zijn er twee behandelingen mogelijk.

              In deze keuzehulp krijg je informatie over iedere behandeling. Met de keuzehulp kun je je voorbereiden op het gesprek met de artsen. Samen kies je na het gesprek de behandeling die het beste bij je past.

              Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen en ouderparen die hebben deelgenomen aan de PreCo studie hebben meegewerkt aan deze keuzehulp. De keuzehulp is goedgekeurd door de beroepsvereniging van Obstetrie en Gynaecologen (NVOG) en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

              Verzakking in bekkenbodemgebied

              Zorgkeuzelab

              De Verzakking-keuzehulp is voor vrouwen met verzakkingsklachten van de blaas, darm, baarmoeder of top van de vagina. Het helpt bij de keuze tussen afwachten, een ring en opereren.

              De keuzehulp is goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie en Obstetrie en patiëntenvereniging Bekkenbodem4All.

              Trommelvliesbuisjes

              Heeft je kind langer dan 3 maanden klachten van minder goed horen door vocht achter het trommelvlies (slijmoor) en maak je je zorgen over de ontwikkeling of het gedrag van je kind (je hebt bijvoorbeeld het idee dat je kind achter gaat lopen op school doordat het minder goed hoort)?
              Of heeft je kind vaak oorontsteking? Namelijk:

              • 4 of meer keer per jaar, of:
              • 3 of meer keer in een half jaar?

              Dan kun je met je arts nadenken over het plaatsen van trommelvlies-buisjes bij je kind met deze keuzehulp.

              Stressincontinentie

              Zorgkeuzelab

              De Stressincontinentie-keuzehulp is voor vrouwen die urine verliezen bij inspanning. Bijvoorbeeld door hoesten, niezen, lachen, sporten of tillen. Het ondersteunt bij de keuze tussen fysiotherapie of opereren.

              De keuzehulp is goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, de Nederlandse Vereniging voor Urologie, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en patiëntenvereniging Bekkenbodem4all.

              Stoma of neoblaas na blaasverwijdering

              Radboudumc

              De keuzehulp Stoma of neoblaas na blaasverwijdering is voor mensen waarbij de blaas moet worden verwijderd in verband met blaaskanker. De keuzehulp is bedoeld om te helpen bij het kiezen tussen verschillende oplossingen. De meest toegepaste oplossingen zijn een stoma of een neoblaas (vervangblaas). Elk van de twee oplossingen heeft voor- en nadelen.

              Deze keuzehulp is ontwikkeld door het Radboudumc. De keuzehulp is goedgekeurd door de patiëntenvereniging (Leven met Blaas- of Nierkanker) en door de beroepsverenigingen van urologen (NVU) en van verpleegkundigen (V&VN).

              Testen op prostaatkanker

              Thuisarts

              Deze keuzehulp is bedoeld voor mannen van 50 tot 75 jaar die erover denken om hun PSA te laten controleren. De keuzehulp is niet bedoeld voor mannen met verhoogde kans op prostaatkanker.

              Deze keuzehulp is gemaakt door Thuisarts.nl, in samenwerking met het Radboudumc en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen. En is goedgekeurd door de NHG, NVU en Patiëntenfederatie Nederland.

              Gelokaliseerde prostaatkanker

              Zorgkeuzelab

              De Prostaatkanker-keuzehulp is voor mannen met gelokaliseerd prostaatkanker. Het helpt te kiezen welke behandeling het beste bij de situatie van de patiënt past.

              De keuzehulp is goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging voor Urologie en patiëntenvereniging ProstaatKankerStichting.nl.

              Plotsdoofheid

              Deze keuzehulp is een gezamenlijk product van Platform Doven Slechthorenden en TOS. Gesteund door NVKNO.

              ICD

              Zorgkeuzelab

              De ICD-keuzehulp is voor patiënten die in aanmerking komen voor een eerste ICD-plaatsing of een ICD-wissel omdat de batterij bijna op is. Het helpt bij de keuze om wel of niet een ICD te implanteren of wisselen.

              De keuzehulp is goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, patiëntenvereniging Harteraad en patiëntenvereniging Stichting ICD Dragers Nederland (STIN).

              De ICD-keuzehulp is een initiatief van de NVVC en ontwikkeld door ZorgKeuzeLab in samenwerking met een team van cardiologen, patiëntenvereniging Stichting ICD dragers Nederland en een expert- en patiëntpanel.
              De werkgroep – onder leiding van dr. Lieselot van Erven, cardioloog bij het LUMC – is verantwoordelijk voor de medische inhoud.

              Daarnaast hebben cardiologen, internist-ouderengeneeskundigen en patiënten (vertegenwoordigers) meegewerkt aan het behoeften- en gebruikersonderzoek van de keuzehulp.

              Hevig menstrueel bloedverlies

              PATIENT+

              De keuzehulp hevig menstrueel bloedverlies tijdens de menstruatie is voor vrouwen die veel bloed verliezen tijdens de menstruatie. Er zijn er verschillende behandelingen mogelijk: medicijnen met of zonder hormonen en het weghalen van baarmoederslijmvlies of het weghalen van de baarmoeder. Deze keuzehulp geeft informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling.

              Deze keuzehulp is een initiatief van PATIENT+ en beoordeeld en goedgekeurd door de NVOG en patiëntenorganisatie Bekkenbodem4All.

              Digitale keuzekaarten

              Patiëntenorganisatie & Wetenschappelijke vereniging

              Een keuzekaart is een keuzehulp voor patiënten en artsen, geïnspireerd op de internationaal bekende ‘Option Grids’. Op een keuzekaart staan verschillende behandelopties voor een aandoening of ziektebeeld. Per behandeling staan de belangrijkste vragen en antwoorden in een schema. Er zijn op dit moment meer dan 50 keuzekaarten beschikbaar voor verschillende specialismes.

              De betrokken wetenschappelijke vereniging en de betrokken patiëntenvereniging ontwikkelen de keuzekaarten.

              Uitgezaaide prostaatkanker

              Zorgkeuzelab

              De CRPC-keuzehulp is voor mannen met uitgezaaide castratieresistente prostaatkanker. Dit betekent dat de standaard hormoontherapie niet meer werkt. Het helpt bij de afweging voor aanvullende behandeling.

              De keuzehulp is goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging voor Urologie en patiëntenvereniging ProstaatKankerStichting.nl.

              Cochleair implantaat voor volwassenen

              Deze keuzehulp is een gezamenlijk product van Platform Doven Slechthorenden en TOS. Gesteund door NVKNO.

              Cochleair implantaat voor kinderen

              Deze keuzehulp is een gezamenlijk product van Divers Doof, Dovenschap, Stichting Hoormij en Oogvereniging. Gesteund door NVKNO.

              BPH

              Zorgkeuzelab

              De BPH keuzehulp is voor mannen met plasklachten door een goedaardige vergroting van de prostaat. Het helpt bij de keuze tussen afwachten, medicatie en opereren.

              De keuzehulp is goedgekeurd door de NVU en de patiëntenvereniging Bekkenbodem4all.

              Behandeling bij gevorderd eierstokkanker

              Zorgkeuzelab

              De Eierstokkanker keuzehulp is voor vrouwen met hoog stadium epitheliale eierstokkanker (FIGO stadium IIb t/m IV) die nog niet eerder hiervoor een behandeling hebben gekregen. De standaard behandeling voor hoog stadium eierstokkanker is een combinatie van een operatie en chemotherapie. De volgorde hangt af van uw persoonlijke situatie.

              De gevorderd eierstokkanker keuzehulp is een initiatief van de NVOG en ZorgKeuzelab. Patiëntenvereniging Stichting Olijf, de NIV en V&VN zijn nauw betrokken bij de totstandkoming.

              Ga naar de bovenkant