De minister voor Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, informeerde de Tweede Kamer op 1 december over succesvolle initiatieven op het gebied van het opschalen van digitale zorg. Het Vliegwiel kwam uitgebreid aan bod in de kamerbrief Opschaling succesvolle digitale zorg.

Slim organiseren

Van Ark benadrukte dat een innovatie pas geslaagd is als deze volledig is geïntegreerd in het primaire, reguliere zorgproces. Integratie van innovatie in de bestaande zorg is volgens haar zeker geen copy paste. Dat onderschrijft de Vliegwielcoalitie volledig en daar werken we hard aan met onze coalitiepartners. In coronatijd zagen we dat veel zorginstellingen moeite hebben om telebegeleiding onderdeel te maken van het zorgproces. Een multidisciplinaire werkgroep uit het zorgveld ontwikkelde daarom een toolkit met drie procesplaten, die helpt om telebegeleiding slim en efficiënt in te richten. Bekijk de toolkit Slim Organiseren.

Aantal aanbieders groeit snel

Ongeveer de helft van de ziekenhuizen biedt inmiddels telebegeleiding aan, blijkt uit een recente peiling van de Harteraad. Van de helft die dat nog niet doet, is tweederde van plan dit op korte termijn te gaan doen. Een mooi streven waarbij de Vliegwielcoalitie graag ondersteunt. Lees het bericht Zorg op afstand wordt nog te weinig aangeboden aan mensen met hartfalen.

Promotie telebegeleiding hard nodig

De peiling van Harteraad toont ook aan dat het gebruik van telebegeleiding nog maar 5% is. Nog lang niet iedereen weet van het bestaan van telebegeleiding. Daarom ontwikkelde het Vliegwiel de patiëntencampagne #Thuiskanhetook. De campagne informeert patiënten en stimuleert ze om in het ziekenhuis te vragen om telebegeleiding. Ziekenhuizen kunnen zelf ook aan de slag met het campagnemateriaal om telebegeleiding te promoten. Ga naar de communicatietoolkit.

Heb je vragen, ideeën of wil je meedoen? Mail naar vliegwiel@patientenfederatie.nl