Hoe communiceer je over digitale zorg? Bekijk het webinar!

Met de campagne ‘Thuis kan het ook’ stimuleren de Vliegwielcoalitie en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) het gebruik van digitale zorg. Woensdag 24 mei keken bijna 100 professionals communicatie en/of digitale zorg naar een verfrissend en leerzaam webinar, met veel tips om zorgverleners te betrekken bij het inzetten van digitale zorg in de dagelijkse praktijk en patiënten te stimuleren tot het gebruik ervan. Webinar gemist? Bekijk het terug voor alle ins en outs. We delen alvast drie tips voor jou! 

1. Doe het samen

Alle voordelen ten spijt, digitale zorg roept ook vragen op. Daarom is het belangrijk om digitale zorg samen vorm te geven en ook communicatiematerialen met je doelgroep te ontwikkelen. Zo kom je tot een passende communicatieaanpak. Bettine Pluut vertelde hoe ‘Thuis kan het ook’ daarom met zorgverleners en professionals is ontwikkeld.  

 2. Help mensen veranderen

Veranderen is niet gemakkelijk. Maak het gewenste gedrag daarom makkelijk om te doen en aantrekkelijk. Sluit aan bij de sociale norm en geef instructies op het juiste moment. En breng de boodschap positief. Dus niet: ‘We moeten digitaliseren want de zorg is in gevaar’ of ‘Er komt een arbeidsmarkttekort’, maar: ‘We willen digitaliseren want dat biedt voor jou deze voordelen. Maak het ook niet te spannend en vooral ook leuk. Het delen van bloopers met digitale zorg kan heel relativerend werken. En een inloop met cake kan eraan bijdragen dat digitale zorg steeds meer een ‘piece of cake’ wordt.  

 3. Kracht van de herhaling

Om écht te blijven hangen, moet een boodschap meerdere keren aankomen bij de ontvanger. Oftewel, wanneer je wilt dat mensen je boodschap onthouden moet je hem herhalen via verschillende kanalen. Herhaling is een krachtige techniek om mensen te overtuigen. 

Nieuwsgierig naar meer tips en onderbouwing? Bekijk het webinar terug! Alle presentaties kun je afzonderlijk aanklikken. Kijk hier voor meer inspiratie: verandertool.nl/ 

 Reacties van deelnemers 

‘Goed en ook enthousiast verhaal!’ 
‘Dank voor deze informatieve webinar! waardevolle inzichten!’ 
‘Was heel nuttig!’  

 De vier presentaties