Zorgaanbieders

Op deze pagina vindt u een overzicht van zorgaanbieders die op dit moment telebegeleiding aanbieden. Zij vertellen u over hun start en hoeveel patiënten er nu gebruik maken van telebegeleiding. Ook delen ze een tip voor wanneer u ook met telebegeleiding aan de slag of verder wilt.

Isala

Sinds 2017 werkt het ziekenhuis Isala met telebegeleiding voor COPD-patiënten. Er doen nu ongeveer 100 patiënten mee. Ook voor astma-patiënten werkt het ziekenhuis met e-coaching. De afgelopen tijd is er in rap tempo een grote uitbreiding doorgevoerd. Voor ongeveer 400 patiënten met COPD, is e-coaching voor Covid-19 ingesteld. Dat geeft patiënten het gevoel dat er een vinger aan de pols wordt gehouden in deze bijzondere tijd.

De tip:

Start met een goed pakket van eisen én maak meteen een koppeling met het EPD! Als die koppeling er is en goed werkt, is alles gebruikersvriendelijk in te richten. Het is dan zowel voor de patiënt als de zorgverlener aantrekkelijk om te gebruiken.

Nieuwsgierig naar wat het Isala-ziekenhuis heeft gedaan? U kunt contact opnemen met Aenne Merkx, via a.y.m.merkx@isala.nl.

IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel is in september  2019 begonnen met telebegeleiding bij patiënten met chronische hartfalen. Een jaar eerder zijn zij echter al begonnen met de financiering. Ze zijn met 25 patiënten gestart en anno december 2019 staat de teller op 50 patiënten. 

De tip:

Als tip wil het IJsselland Ziekenhuis meegeven om bij het proces te beginnen en niet bij de tool. Belangrijk hierbij is dat je zorgprofessionals vanaf het begin betrekt. Wanneer zij niet 100% aan boord zijn, zal telebegeleiding niet gaan vliegen.

Nieuwsgierig geworden? Lees dan het artikel in ICT&Health over transformatiegelden of neem contact op met Niels Steenbergen, NSteenbergen@ysl.nl.

Maxima Medisch Centrum

Sinds 2017 biedt het Maxima Medisch Centrum (MMC) telemonitoring aan bij patiënten met COPD en hartfalen en op dit moment maken 22 patiënten hier gebruik van. Dat is niet veel, maar dat heeft te maken met de strenge inclusiecriteria voor het wetenschappelijke onderzoek waar het MMC bij betrokken is.

De tip:

Begin altijd bij de zorg! Dat is de tip van het MMC. Wat wil je in de zorg optimaliseren of welk probleem wil je oplossen? Vervolgens kijk je welke (technische) oplossing daarbij past. Het moet een logisch vervolg zijn. Daarnaast moet het niet zozeer over besparingen gaan maar over de kwaliteit van de zorg. Telemonitoring inzetten puur om op de zorg te besparen, is niet de juiste motivatie. Begin bij het verbeteren van de zorg!

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Laurence Oostveen via de mail: L.Oostveen@mmc.nl of telefonisch op 040 88 88 220.

Medisch Spectrum Twente

Medisch Spectrum Twente (MST) wilde heropnamen voorkomen en kwamen zo uit bij telemonitoring. MST startte in 2015 met 37 patiënten en in eind 2019 zijn het er 60. 

De tip:

Telemonitoring is niet achterover leunen. Het vraagt een actieve houding van zowel patiënten als de zorgverleners. Van beide wordt verwacht dat zij hun metingen regelmatig controleren en aangeven wanneer er iets afwijkt. Hou hier dus rekening mee in de agenda’s.  

Wil je meer weten of heb je vragen aan MST? Mail dan naar: hartfalen@mst.nl.

Meditta

logo Meditta

In Limburg zijn de huisartsenpraktijken van Meditta Zorggroep samen met Chipmunk Health alvast begonnen met de digitale zorgrevolutie. Onder andere met telebegeleiding voor diabetespatiënten door de huisarts.

Door het inzetten van slimme techniek kunnen de huisartsen op een makkelijk manier op een afstand meekijken. Mensen met diabetes kunnen vanuit hun eigen omgeving metingen doen, en die in real time versturen. Verpleegkundigen zorgen voor de monitoring van de data, en zijn een back-up als er iets niet lukt met de metingen of als patiënten vragen hebben. De gegevens van patiënten over bloedsuikerwaarden worden automatisch via bluethooth verstuurd. Dit levert betrouwbare meetgegevens. Voor de patienten is het bovendien makkelijker.

Lees meer

NAAST

Sinds 2012 werkt NAAST met de app van Luscii aan telemonitoring en telebegeleiding. Ook andere applicaties hebben zich inmiddels echter bewezen. Alle patiënten kunnen 24/7 contact opnemen met Naast, ook als de ziekenhuis-poli’s dicht zijn. Door onnodige processen te drukken en aan patiënten te vragen om hun eigen telefoon of tablet mee te nemen (BYOD), kan en wil NAAST snel opschalen naar meerdere ziekenhuizen, meer patiënten (enkele duizenden(!)) en meerdere ziektebeelden, zoals diabetes, Parkinson en chronische darmziekten.

De tip:

Neem dagelijks voldoende tijd, onder andere om mensen nog dezelfde dag te kunnen helpen. En – heel belangrijk – wanneer een poli meer dan 60 patiënten gaat telemonitoren, dan kan dit proces niet meer parallel aan het huidige. HET opschaalmoment, waarbij je echt je poli structureel anders moet gaan inrichten.