Leefstijlmonitoring is het gebruik van een netwerk aan slimme sensoren op diverse plaatsen in een woning, waarmee je de bewegingsactiviteiten van de bewoner kunt volgen. Leefstijlmonitoring is ideaal voor mensen met beginnende Alzheimer. Omdat zij hiermee langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Opvallende afwijkingen worden namelijk automatisch doorgegeven aan mantelzorger of zorgverlener. Zo kun je te hulp schieten als het nodig is.

Bewegingssensoren

De sensoren registreren 24 uur per dag, 7 dagen per week. Deze sensoren zien alleen beweging. Het zijn dus géén camera’s. Na het aanbrengen van de sensoren, geven de sensoren de metingen door aan een computerprogramma. Dit programma brengt in twee weken tijd het dagelijks leefpatroon in beeld van de persoon met Alzheimer.

Opvallende afwijkingen bij Alzheimer

Het systeem geeft vervolgens een seintje als er opvallende afwijkingen zijn in het dagelijks leefpatroon van de bewoner. Denk bijvoorbeeld aan mensen met beginnende Alzheimer die ineens midden in de nacht gaan koken of dwalen. Of de koelkastdeur niet meer openmaken en vergeten te eten. Of zes keer binnen een uur naar het toilet gaan. Of het huis niet meer verlaten om boodschappen te doen.

Meekijken in computerprogramma

Als zorgverlener of mantelzorger van de persoon met Alzheimer kun je meekijken in het computerprogramma. Dit gaat via een app op de smartphone, pc of tablet. Het systeem stuurt de gemeten gegevens alleen naar mensen die daarvoor toestemming hebben gekregen. Zoals een zorgverlener, mantelzorger, familie of andere naasten. Veranderingen in bewegingen zijn te zien in een bepaald systeem, bijvoorbeeld met kleuren. Bij groen is alles in orde, bij oranje is er een opvallende verandering in het leefpatroon en bij rood is er zodanige verandering dat aandacht nodig is.

Leefstijlmonitoring bij Alzheimer

Je kunt leefstijlmonitoring bij Alzheimer al vroeg in het proces inzetten. Het systeem helpt je in de gaten te houden of en wanneer het slechter gaat met de persoon met beginnende Alzheimer. Zo kun je op tijd passende maatregelen nemen. Door de langzame achteruitgang van dementie, merk je kleine veranderingen meestal niet op. Met leefstijlmonitoring gebeurt dit wel. Het werkt dus preventief. In plaats van reactief, zoals personenalarmering.

Tijdbesparing dankzij leefstijlmonitoring

Casemanagers dementie gaan nu elke zes weken langs bij cliënten, en daarnaast nog bij escalaties. De casemanagers zitten overvol qua werk. Leefstijlmonitoring kan een tijdbesparende oplossing zijn. Sommige zorgorganisaties denken dat ze door leefstijlmonitoring de frequentie van bezoeken aan de cliënt kunnen verminderen naar een keer per acht weken. En dat escalaties minder voorkomen.

Aanbieders leefstijlmonitoring

Diverse partijen zijn leverancier van leefstijlmonitoringsystemen. Bijvoorbeeld:

Meer lezen over leefstijlmonitoring bij Alzheimer?