Thuismeten

Thuismeten

Bij thuismeten houden patiënten en cliënten thuis bij hoe het met hen gaat. Ze doen dat via meetapparatuur en vragenlijsten. Doordat een thuismeet-app de resultaten van het thuismeten overzichtelijk presenteert, kunnen patiënten en cliënten zelf hun gezondheid in de gaten te houden. Ook bevordert dit zelfmanagement. Zorgverleners kunnen de patiënt of cliënt op afstand monitoren en begeleiden. Dit noemen we ook wel thuismonitoring, telemonitoring of telebegeleiding.

Hoe werkt thuismeten?

De patiënt/cliënt krijgt meetapparatuur thuis, waarmee zowel patiënt/cliënt zelf als de arts of wijkverpleegkundige de gezondheid van de gebruiker in de gaten houdt. De patiënt/cliënt krijgt informatie over zijn gezondheid, leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering en krijgt ondersteuning bij het omgaan met de ziekte, aandoening of herstelproces. Zo hoeft hij minder vaak naar het ziekenhuis voor controles.

Voor wie is thuismeten handig?

Thuismeten is voor iedereen die regelmatig naar het ziekenhuis moet voor controles die ook vanuit huis te meten zijn. En voor cliënten bij wie de wijkverpleegkundige regelmatig op bezoek komt voor eenvoudige metingen. Denk hierbij aan hartfalen, COPD, diabetes, IBD, kanker, Parkinson en MS.

Wat doet het Vliegwiel?

Het Vliegwiel helpt professionals in de zorg bij snelle opschaling van diverse innovaties. We maken hiervoor diverse praktische producten die je kunt inzetten bij de implementatie, zoals:

  • Tools & toolkits, waaronder handreikingen die stap-voor-stap aangeven waaraan je moet denken.
  • Campagnes, waaronder de communicatiecampagne voor patiënten en cliënten ‘Zo kan het ook’.
  • Het Leernetwerk Digitale Zorg, waar professionals in de zorg elkaar kunnen vinden en ondersteunen.
  • Wetenschappelijke publicaties, waarmee we kennisdelen op wetenschappelijk niveau.
  • Een overzicht van subsidieregelingen, waarmee je de opschaling van hybride zorg kunt financieren.

Voordelen voor patiënt/cliënt

  • Het scheelt onnodige bezoeken aan het ziekenhuis of van de wijkverpleegkundige aan huis.
  • Het geeft een veilig gevoel.
  • Gebruikers kunnen hun naasten toegang geven tot de data en hierdoor beter op de hoogte houden.
  • Inzicht in eigen gezondheid waardoor regie toeneemt.

Voordelen voor zorgprofessional

  • Het scheelt enorm veel tijd.
  • Bij opvallende/belangrijke wijzigingen krijg je vanzelf een seintje.
  • Het helpt bij de verlaging van de kosten van zorg.

Meer weten?

Veelgestelde vragen thuismeten – professional

Wat zijn de voordelen van thuismeten voor mij als zorgverlener?

Voordelen van thuismeten voor zorgverleners:

  • Het scheelt enorm veel tijd.
  • Bij opvallende/belangrijke wijzigingen in signaalwaarden krijg je vanzelf een seintje.
  • Je patiënten/cliënten zijn beter geïnformeerd en hebben meer inzicht in wat leven met een aandoening voor hen betekent.
  • Het helpt om het goede gesprek met je patiënt/cliënt te voeren over zijn gezondheid en kwaliteit van leven.
Welke voordelen heeft thuismeten voor mijn patiënten/cliënten?

Voordelen thuismeten voor je patiënten/cliënten:

  • Het scheelt onnodige bezoeken aan het ziekenhuis of van de wijkverpleegkundige aan huis.
  • Het geeft een veilig gevoel.
  • Patiënten/cliënten kunnen hun naasten toegang geven tot de data en hierdoor beter op de hoogte houden.
  • Patiënt/cliënt krijgt inzicht in de eigen gezondheid, waardoor regie toeneemt.
Kost thuismeten heel veel extra tijd?

Het is belangrijk om thuismeten vanaf pilotfase goed te implementeren. Door dit te integreren in het zorgpad, is het niet iets extra’s, maar een andere en efficiëntere manier van zorgverlening. Op onze website vind je diverse tools & toolkits die helpen bij goede implementatie.

Hoe organiseer ik thuismeten goed op mijn poli?

In onze tools & toolkits vind je praktische voorbeelden, handreikingen en tools die helpen bij implementatie van thuismeten. Zoals onze toolkit Slim Organiseren, voorbeeldprotocollen, samenwerkingsafspraken, procesontwerpen en zorgpaden.

Hoe maak ik een goede keuze voor de vorm van thuismeten?

Het Vliegwiel voor digitale transformatie in de zorg heeft een Wegwijzer thuismonitoring ontwikkeld voor thuismeten. De wegwijzer geeft inzicht in aandoeningsspecifieke succesfactoren, uitdagingen en de wensen van zorgverleners en patiënten. Dit helpt projectleiders en zorgverleners bij de implementatie van thuismeten bij een specifieke aandoening.

Hoe ziet een businesscase voor thuismeten eruit?

Bij het opstellen van een businesscase is het belangrijk om na te denken over het perspectief en soort businesscase. Zo is er de businesscase per project, instelling en de maatschappelijke business case/SROI.

Hoe zit het met financiering van thuismeten?

Het realiseren van thuismeten brengt kosten met zich mee. Denk aan kosten voor projectuitvoering en investeringen in techniek. Bij tools en toolkits, thema financieren, staan allerlei handige voorbeelden en hulpmiddelen.

Hoe zit het met aansprakelijkheidsrisico als patiënten/cliënten thuismeten gebruiken?

De handreiking juridische uitdagingen maakt een vertaling van wetten, regels en kaders naar de dagelijkse praktijk. Binnen het thema “verantwoordelijkheid” maakt de handreiking onderscheid tussen:

  • verantwoordelijkheidsvragen bij thuismeten dat is georganiseerd vanuit het ziekenhuis (al dan niet in samenwerking met netwerkpartners, zoals huisarts of VVT-instelling), en;
  • verantwoordelijkheid bij thuismeten op initiatief van patiënt/cliënt (na het afsluiten van de behandelrelatie of buiten de behandelrelatie om).

Naast het thema verantwoordelijkheid gaat de handreiking ook in op de juridische uitdagingen rond gegevensuitwisseling en apparatuur.

Wie is verantwoordelijk voor apparatuur die patiënten/cliënten thuis gebruiken?

De handreiking juridische uitdagingen maakt een vertaling van wetten, regels en kaders naar de dagelijkse praktijk. Op het gebied van de apparatuur moet een aantal zaken goed geregeld worden. De handreiking maakt hierbij onderscheid tussen:

  • de situatie waarin de apparatuur door het ziekenhuis of de leverancier aan een patiënt/cliënt wordt verstrekt, en;
  • de situatie dat een patiënt/cliënt de apparatuur zelf aanschaft.

In het algemeen geldt dat de producent verantwoordelijk is voor het rechtmatig op de markt brengen van eHealth-toepassingen, inclusief bijvoorbeeld CE-markering. Als thuismeten wordt aangeboden in een behandelrelatie tussen zorgverlener en patiënt/cliënt, heeft een zorgverlener de verantwoordelijkheid te checken of het betreffende apparaat een CE-markering heeft.

Naast het thema apparatuur gaat de handreiking ook in op de juridische uitdagingen rond verantwoordelijkheid en gegevensuitwisseling.

Hoe zit het met alle eisen rond gegevensuitwisseling?

De handreiking juridische uitdagingen maakt een vertaling van wetten, regels en kaders rond gegevensuitwisseling naar de dagelijkse praktijk. Binnen het thema “verantwoordelijkheid” maakt de handreiking onderscheid tussen:

  • a) verantwoordelijkheidsvragen bij thuismeten dat is georganiseerd vanuit het ziekenhuis (al dan niet in samenwerking met ketenpartners, zoals huisarts of VVT-instelling), en;
  • b) verantwoordelijkheid bij thuismeten op initiatief van de patiënt (na het afsluiten van de behandelrelatie of buiten de behandelrelatie om).

Naast het thema gegevensuitwisseling gaat de handreiking ook in op de juridische uitdagingen rond verantwoordelijkheid en apparatuur.

Wat doe ik als mijn patiënt/cliënt niet digitaal vaardig genoeg is om thuismeten te gebruiken?

De opkomst van digitale zorg vergt wat van de gezondheids- en digitale vaardigheden van patiënten/cliënten. Zeker van kwetsbare mensen. Passende ondersteuning kan helpen de patiënt/cliënt de vaardigheden en het vertrouwen te geven. De handreiking ‘Patiëntondersteuning’ biedt onder andere praktische handvatten die antwoord geven op de vragen:

  • welke ondersteuning kan door wie en in welke vorm geboden worden aan welke patiënten?
  • en bij welke verschillende niveaus van digitale vaardigheden en gezondheidsvaardigheden?

Wil je meer weten over (omgaan met beperkte) gezondheidsvaardigheden? Bekijk dan de website van Pharos of de Toolkit Gezondheidsvaardigheden op het Kennisplatform Uitkomstgerichte Zorg.

Bestaat er een overzicht van het aanbod van thuismeten in Nederland?

Ja, in de Wegwijzer thuismonitoring vind je het aanbod van thuismeten in Nederland. Per ziekenhuis staat beschreven voor welke aandoening thuismeten wordt aangeboden en via welke leverancier. Staat jouw zorgorganisatie nog niet in het overzicht? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen thuismeten – patiënt/cliënt

Wat is thuismeten?

Thuismeten is het begeleiden van patiënten en cliënten op afstand. Je krijgt meetapparatuur thuis, waarmee de arts je gezondheid in de gaten houdt. Je krijgt informatie over jouw gezondheid, leert wat signalen zijn voor eventuele verslechtering en krijgt ondersteuning bij het omgaan met de ziekte. Zo hoef je minder vaak naar het ziekenhuis voor controles. Andere termen voor thuismeten zijn telemonitoring en thuismonitoring.

Voor wie is thuismeten?

Thuismeten is voor iedereen die regelmatig naar het ziekenhuis moet voor controles die ook vanuit huis te meten zijn. Denk hierbij aan hartfalen, COPD, diabetes, IBD, kanker, parkinson en MS. Vraag in je ziekenhuis of thuismeten ook bij jouw situatie past.

Voor patiënten met hartfalen heeft de Harteraad samen met Patiëntenfederatie Nederland een keuzehulp gemaakt. In deze keuzehulp vind je waar thuismeten wordt aangeboden en welke kenmerken dit aanbod heeft. Ga naar de keuzehulp.

Ik heb geen long- of hartklachten, maar wel een andere chronische aandoening. Is voor mij thuismeten ook mogelijk?

Steeds meer specialisten, huisartsen en thuiszorgorganisaties bieden thuismeten aan. Bij diabetes, neurologie en oncologie zien we een toename aan thuismeten. Vraag aan je arts of verpleegkundige of het ook bij jouw situatie past en wat de mogelijkheden zijn in je ziekenhuis.

Mijn arts reageert afwijzend op thuismeten. Wat kan ik doen?

De zorgverzekeraar kan je helpen een ziekenhuis te vinden dat wel thuismeten aanbiedt. Vraag naar zorgbemiddeling en kijk op de website van je eigen zorgverzekeraar. Of vraag advies bij je patiëntenvereniging, zoals Harteraad of Longfonds.

Vergoedt de zorgverzekeraar alle kosten van thuismeten?

Ja, thuismeten is gewone zorg – maar dan op afstand – en wordt vergoed. Houd er rekening mee dat op deze vergoeding het eigen risico van toepassing is en dat je misschien een deel van de kosten zelf moet betalen. Informeer zo nodig bij je zorgverzekeraar. Als thuismeten door de huisarts wordt ingezet, valt het onder de huisartsenzorg vanuit de basisverzekering. Hierop is dan geen eigen risico van toepassing.

Krijg je instructies voor het thuismeten en het gebruik van de app of het online systeem?

Wanneer je start met thuismeten, word je geholpen door je ziekenhuis. Je krijgt van tevoren uitleg over hoe een app werkt en hoe meetapparatuur zoals een weegschaal of bloeddrukmeter werkt. Als je vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd stellen.

Ik wil graag mijn partner/mantelzorger meenemen voor de instructies van thuismeten. Is dat mogelijk?

Zodra je start met thuismeten, word je geholpen door je ziekenhuis. Bespreek met je zorgverlener je wens om je naaste(n) te betrekken. Elk ziekenhuis biedt thuismeten op maat aan en vindt het heel prettig als naasten ook betrokken zijn. 

Hoe werkt het met COVID-19 (corona) en thuismeten?

In coronatijden kun je niet altijd even makkelijk naar het ziekenhuis. Dan is thuismeten een mooie uitkomst. Beslis samen met je arts of verpleegkundige of thuismeten past bij jouw situatie.

Er zijn nu zelfs specifieke corona-apps waardoor patiënten eerder het ziekenhuis kunnen verlaten. Bijvoorbeeld patiënten die stabiel zijn maar wel zuurstof nodig hebben, verlaten eerder het ziekenhuis en worden op afstand begeleid waardoor een verslechtering tijdig wordt opgemerkt.

Wat zijn de ervaringen van patiënten met thuismeten?

De meeste patiënten vinden het thuismeten erg prettig. Voor patiënten is het allerbelangrijkste dat thuismeten op maat is. Dat in gesprek met de patiënt en eventuele naaste bekeken wordt:

  • of er gemonitord wordt en wat dan;
  • hoe vaak iemand gaat meten of wegen;
  • wat die persoon hiervan op afstand wil doen, en;
  • waarvoor hij persoonlijk contact met de zorgverlener wil.

Lees de ervaringsverhalen.

Ik ben niet zo handig met techniek, kan ik dit wel?

In de praktijk is thuismeten geschikt voor een heel grote groep mensen. Als je twijfelt of thuismeten iets is voor jou, kun je dit het beste met je zorgverlener bespreken.

Zodra je start met thuismeten, word je geholpen door je ziekenhuis. Je krijgt van tevoren uitleg over hoe een app werkt en hoe meetapparatuur zoals een weegschaal of bloeddrukmeter werkt. Als je vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd stellen.

Ook hebben we een artikel geschreven met tips over het verbeteren van je digitale vaardigheden. Hierin vind je bijvoorbeeld (telefoonnummers van) organisaties die je kunnen helpen met het gebruik van een smartphone, tablet of computer.

Moet ik mijzelf altijd thuis blijven meten?

Samen met je arts en verpleegkundige kijk je goed of thuismeten goed werkt voor jou. Misschien kun je na een tijd stoppen omdat je ook zonder het thuismeten goed grip op je gezondheid kunt houden. Of omdat je er om een andere reden mee wenst te stoppen. Sommige mensen vinden het fijn om op afstand begeleid te worden. Het hangt er dus helemaal vanaf hoe dit voor jou werkt.

Welk ziekenhuis biedt thuismeten?

Benieuwd bij welke ziekenhuizen je gebruik kunt maken van thuismeten? Je vindt ze in de Wegwijzer thuismonitoring.

Voor welke aandoeningen bestaat thuismeten?

In de Wegwijzer thuismonitoring vind je een overzicht van ziekenhuizen die thuismeten aanbieden en voor welke aandoeningen.

Leernetwerk Digitale Zorg

Heeft jouw organisatie handige tools & toolkits over de implementatie en opschaling van digitale zorg? Wil je laagdrempelig contact met andere zorgorganisaties die hiermee bezig zijn? Ben je op zoek naar nog meer interessante documenten? Word lid van het Leernetwerk Digitale Zorg en deel je kennis & ervaring!

Ga naar de bovenkant