Leefpatroonmonitoring

Leefpatroonmonitoring

Het Vliegwiel voor digitale transformatie in de zorg wil dat meer mensen de voordelen van goede digitale zorg kunnen ervaren. Daarom ligt onze focus op het aanjagen van vier innovaties, waaronder leefpatroonmonitoring. Een ander woord voor leefpatroonmonitoring, is leefstijlmonitoring.

Wat is leefpatroonmonitoring en hoe werkt het?

Leefpatroonmonitoring (voorheen: leefstijlmonitoring) geeft inzicht in het leefpatroon van alleenwonende mensen met bijvoorbeeld dementie, de ziekte van Parkinson of een verstandelijke beperking. Zo kunnen mensen veilig en verantwoord thuis blijven wonen. Leefpatroonmonitoring werkt met slimme sensoren. Sensoren meten de bewegingen van iemand in huis. Bijvoorbeeld of iemand in de keuken is geweest, naar het toilet of naar buiten. Als de sensoren afwijkend gedrag signaleren, kunnen mantelzorger en zorgmedewerker dit zien op afstand.

Dementie

Je ziet het bijvoorbeeld als iemand de koelkast minder vaak gebruikt, als het toiletbezoek toeneemt of als iemand uit de slaapkamer is ’s nachts. De langzame achteruitgang van dementie kun je met leefpatroonmonitoring ook opmerken.

Signalering lichamelijke of mentale achteruitgang

Leefpatroonmonitoring signaleert dus tijdig lichamelijke of mentale achteruitgang. En waarschuwt bij een crisissituatie. Zoals een valpartij of een urineweginfectie, doordat het systeem signaleert dat iemand ineens veel vaker naar het toilet gaat.

Slimme sensoren

Leefpatroonmonitoring bestaat onder andere uit een systeem van slimme sensoren in de woning. Deze sensoren zien alleen beweging. Het zijn dus géén camera’s. Na het aanbrengen van de sensoren, geven de sensoren metingen door aan een computerprogramma. Dit programma brengt het dagelijks leefpatroon in beeld. Na een paar weken kan het systeem aangeven of er opvallende afwijkingen zijn in het dagelijks leefpatroon.

Meekijken via app

Naast zorgverleners kunnen mantelzorgers in overleg meekijken in het computerprogramma. Dit gebeurt via een app op de smartphone, pc of tablet. Afwijkingen kunnen ze zien via een kleurensysteem:

  • groen: alles is in orde;
  • geel: een opvallende verandering in het leefpatroon;
  • rood: zodanige verandering dat er aandacht nodig is.

Het systeem stuurt de gemeten gegevens alleen naar mensen die daarvoor toestemming hebben gekregen. Zoals een zorgverlener, mantelzorger, familie of andere naasten.

Voor wie is leefpatroonmonitoring handig?

Voor iedereen met een (verstandelijke) beperking die met een gerust hart thuis wil blijven wonen. Denk aan ouderen, mensen met aandoeningen zoals (beginnende) dementie, Parkinson of MS.

Voordelen leefpatroonmonitoring voor patiënt/cliënt

Het systeem signaleert en zo zien de zorgverlener/mantelzorger veranderingen in het leefpatroon van een patiënt/cliënt of naaste via een app. Dit kunnen aanwijzingen zijn van risicovolle achteruitgang. Tijdig ingrijpen om erger te voorkomen is mogelijk op deze manier.

  • De cliënt kan langer thuis wonen met meer veiligheid.
  • De zorgverlening kan beter afgestemd worden op de cliënt.

Voordelen leefpatroonmonitoring voor zorgprofessional

  • Meer inzicht in trends door gegevensverzameling.
  • Meer persoonlijke individuele zorg voor de cliënt.
  • Alleen relevante alarmeringen in de app.

Wat doet het Vliegwiel?

Het gebruik van leefpatroonmonitoring stimuleren wij bijvoorbeeld door het delen van kennis via het Leernetwerk Digitale Zorg, social media en website. En door het voeren van gesprekken met coalitiepartners. Daarnaast blijven we nieuwe mogelijkheden creëren om patiënten/cliënten, mantelzorgers en zorgverleners te stimuleren gebruik te maken van digitale innovaties zoals leefpatroonmonitoring. Ook werken we aan de ontwikkeling van praktische producten die helpen bij de implementatie van leefpatroonmonitoring.

Veelgestelde vragen leefpatroonmonitoring – patiënt/cliënt

Wordt leefpatroonmonitoring vergoed?

Voor actuele informatie over de vergoeding van leefpatroonmonitoring verwijzen we je naar de Kennisbank digitale zorg van Vilans. Als patiënt/cliënt kun je met vragen over vergoedingen ook terecht bij je zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen leefpatroonmonitoring – professional

Hoe zit het met de financiering van leefpatroonmonitoring?

Voor actuele informatie over de financiering van leefpatroonmonitoring verwijzen we je naar de Kennisbank digitale zorg van Vilans.

Welke leveranciers bieden leefpatroonmonitoring?

Een ander woord voor leefpatroonmonitoring, is leefstijlmonitoring. Het kan zijn dat deze slimme sensoren onder die naam te vinden zijn op bovenstaande websites.

Inkoopbeleid zorgverzekeraars

Achmea leefpatroonmonitoring 2024

Achmea vergoedt andere toepassingen dan beeldschermcommunicatie en de medicijndispenser niet standaard. Het is mogelijk aanvullende afspraken te maken over vergoeding, via de prestatie voor Thuiszorgtechnologie. Neem hiervoor contact op met Achmea.

CZ leefpatroonmonitoring 2024

CZ vergoedt andere toepassingen dan beeldschermzorg en de medicijndispenser niet standaard. Voor overige aanvragen voor digitale zorg geldt dat je hiervoor een aanvraagformulier kunt indienen via de website van CZ.

CZ leefstijlmonitoring 2023

Beeldbellen en medicijndispenser vindt CZ eigenlijk technologie die al bewezen is en al klaar is voor standaard zorg. Voor overige technologieën, zoals leefstijlmonitoring, vragen zij een positieve business case voordat deze voor vergoeding in aanmerking komt. Er wordt in dit geval per project beoordeeld.

DSW leefpatroonmonitoring 2024

DSW kent geen standaardafspraken voor de vergoeding van digitale toepassingen. Je kunt hiervoor een aanvraag indienen via e-mail: contractering.wijkverpleging@dsw.nl.

Menzis leefpatroonmonitoring 2024

Menzis vergoedt andere toepassingen dan beeldschermzorg en de medicijndispenser niet standaard. Je kunt je idee voor digitale toepassingen indienen via het aanvraagformulier.

Menzis leefstijlmonitoring 2023

Menzis wil de inzet van thuiszorgtechnologie en digitale zorg stimuleren. Zij verwachten van zorgaanbieders dat zij – als zij thuiszorgtechnologie willen inzetten – een visie op inzet van technologie hebben voor hun organisatie. Voor de inzet van thuiszorgtechnologie kan daarmee een aanvullende vergoeding aangevraagd worden via de prestatie thuiszorgtechnologie.

ONVZ leefpatroonmonitoring 2024

ONVZ vergoedt andere toepassingen dan beeldschermzorg en de medicijndispenser niet standaard. Wil je een aanvraag indienen voor een andere digitale toepassing? Gebruik dan het aanvraagformulier thuiszorgtechnologie wijkverpleging. Dit kun je aanvragen via: contractbeheer.venv@onvz.nl.

ONVZ leefstijlmonitoring 2023

De coronacrisis heeft aangetoond dat het wenselijk is de inzet van e-health in de vorm van zorg op afstand te versnellen. Om deze versnelling te faciliteren, heeft ONVZ de prestatiecode 1062 Thuiszorgtechnologie standaard opgenomen in alle overeenkomsten.

Voor het aanvragen van bekostiging van andere vormen van e-health (geen slimme medicatiedispenser en/of beeldschermzorg) kunnen zorgaanbieders een business case bij hen indienen.

Salland leefpatroonmonitoring 2024

Salland Zorgverzekeraar (voorheen Eno) heeft geen standaardafspraken voor de vergoeding van digitale toepassingen. Je kunt dit aanvragen onder de Prestatie thuiszorgtechnologie via een aanvraagformulier. Voor het maximaal aantal uren gaan zij uit van de NZa-beleidsregel. Neem voor het formulier contact op met: zorgtransformatie@salland.nl.

Salland leefstijlmonitoring 2023

Salland Zorgverzekeraar (voorheen Eno) juicht innovatie en de inzet toe van thuiszorgtechnologie die bijdraagt aan de zelfredzaamheid van cliënten, en aan arbeidsbesparende inzet van de soms schaarse professionals. Daarbij denken zij aan e-health toepassingen, zoals thuismonitoring en signalering. De prestatie thuiszorgtechnologie is toegankelijk voor zowel bulk- als maatwerkaanbieders. Als voorwaarde geldt dat thuiszorgtechnologie een gelijkwaardig alternatief moet zijn voor een regulier zorgmoment (rechtmatig en doelmatig).

Wat betreft het maximaal aantal uren, gaan zij uit van wat in de NZa-beleidsregel is opgenomen. Om voor de prestatie thuiszorgtechnologie in aanmerking te komen, moet de zorgaanbieder een businesscase opstellen en bij hen aan te leveren.

VGZ leefpatroonmonitoring 2024

VGZ kent geen standaardvergoeding voor andere toepassingen dan de medicijndispenser. Je kunt een aanvraag indienen via het transformatieplan.

VGZ leefstijlmonitoring 2023

Er worden veel nieuwe e-health toepassingen ontwikkeld en sommige worden onderzocht in de praktijk. Deze vormen van thuiszorgtechnologie worden nog niet breed toegepast en er is nog niet bekend in hoeverre de inzet leidt tot doelmatige wijkverpleging. Voor deze vormen van thuiszorgtechnologie vraagt VGZ om een business case aan te leveren waaruit blijkt dat aan de door hen gestelde voorwaarden wordt voldaan. Zij beoordelen de voorstellen en nemen een besluit of zij deze willen financieren onder de prestatie 1062 thuiszorgtechnologie.

Zilveren Kruis leefstijlmonitoring 2023

Zilveren Kruis stimuleert opschaling van innovaties die bijdragen aan zorg dichterbij. Extra vergoeding voor organisatie en infrastructuur van thuiszorgtechnologie kan overeengekomen worden. Hiervoor kan dan de extra vergoeding gedeclareerd worden via de prestatie thuiszorgtechnologie (1062). De directe contacttijd wordt gedeclareerd met de integrale prestaties 1032 t/m 1037. Leefstijlmonitoring wordt niet expliciet genoemd onder de zorg die wordt ingekocht en vraagt om specifieke afspraken.

Zorg en Zekerheid leefpatroonmonitoring 2024

Zorg en Zekerheid kent geen standaardvergoeding voor andere toepassingen dan beeldschermzorg en de medicijndispenser. Je kunt een aanvraag indienen via: projectaanvraag@zorgenzekerheid.nl.

Zorg en Zekerheid leefstijlmonitoring 2023

Voor de inzet van andere thuiszorgtechnologieën kunnen aanbieders (innen het kernwerkgebied van Zorg en Zekerheid een aanvraag doen met het ‘Aanvraagformulier thuiszorgtechnologie’ op de website van Zorg en Zekerheid.

Zorgaanbieders buiten het kernwerkgebied van Zorg en Zekerheid kunnen met hetzelfde formulier een aanvraag doen, op basis van een onderliggende afspraak met de voor hen preferente zorgverzekeraar. Zorg en Zekerheid honoreert dat verzoek als de afspraak in het belang is van de verzekerden. Hierbij voeren we een eigen beleid voor het aantal te vergoeden uren en de hoogte van het tarief.

Meer weten over leefpatroonmonitoring?

Leernetwerk Digitale Zorg

Heeft jouw organisatie handige tools & toolkits over de implementatie en opschaling van digitale zorg? Wil je laagdrempelig contact met andere zorgorganisaties die hiermee bezig zijn? Ben je op zoek naar nog meer interessante documenten? Word lid van het Leernetwerk Digitale Zorg en deel je kennis & ervaring!

Ga naar de bovenkant