Een jury van cliënten(vertegenwoordigers), mantelzorgers en zorgprofessionals in de wijkverpleging heeft afgelopen maand gestemd op de vraag: welke zorgtechnologieën moet het Vliegwiel adopteren? De meerderheid stemde voor leefstijlmonitoring en medicijndispenser. De mening van cliënten en mantelzorgers heeft hierbij het zwaarst gewogen. Het Vliegwiel gaat het komende jaar aan de slag met het verder aanjagen van deze innovaties.

Medicijndispenser

Medicijndispensers zorgen ervoor dat cliënten zelf hun medicatie kunnen regelen. Dit apparaat geeft de cliënt een (piep)signaal dat blijft afgaan tot de pillen zijn gepakt, zodat hij niet vergeet de medicatie in te nemen. Dit voorkomt dat de wijkverpleegkundige langs moet gaan enkel voor het toedienen van medicatie.

Leefstijlmonitoring

Leefstijlmonitoring volgt de bewegingen van alleenwonende mensen die wijkverpleging ontvangen gedurende de dag en nacht, en geeft inzicht in het leefpatroon van de cliënt. Mantelzorgers en zorgprofessionals kunnen hiermee veranderingen ontdekken in dat activiteitenpatroon en bijsturen waar nodig.

Ander stadium

Beide innovaties bevinden zich in een volledig ander stadium van opschaling. Medicijndispensers bestaan al langer en een aantal randvoorwaarden is geregeld. Er is al een aanzienlijke groep instellingen die medicijndispeners aanbiedt, maar nog lang niet bij alle patiënten die dat willen of kunnen. Daarnaast zijn er ook tientallen instellingen die nog moeten starten. Leefstijlmonitoring wordt nog op veel kleinere schaal ingezet, en is een stuk onbekender bij het publiek. Beide innovaties sluiten daardoor mooi aan bij het doel van de Vliegwiel Coalitie: het versnellen van de opschaling van digitale zorg, zodat steeds meer cliënten gebruik kunnen maken van slimme, effectieve vormen van zorg.

Over het Vliegwiel

Sinds 2017 versnelt het Vliegwiel de opschaling van digitale zorg. Tot nu toe lag de focus van het Vliegwiel op telebegeleiding en digitale keuzehulpen in de medisch-specialistische zorg. Sinds 1 februari zetten we ons ook in voor cliënten in de wijkverpleging.

Meer weten?

Heb je vragen over de genoemde innovaties, het juryproces of onze activiteiten in de wijkverpleging?Of wil je deelnemen aan onze coalitie? Neem contact op met Véronique van Hoogmoed: v.vanhoogmoed@patientenfederatie.nl.