Véronique: een plezierig en leerzaam jaar

Afgelopen jaar heb ik met plezier gewerkt bij Patiëntenfederatie Nederland als lid van het Vliegwielprogramma. Een leerzaam jaar waar ik heb mee mogen werken aan de transformatie van zorg. Een heel andere opdracht dan normaal waar ik vaak aan concrete afgebakende projecten werk, maar zeker niet minder leuk.

Als Vliegwiel zetten we ons in om knelpunten rondom telebegeleiding op landelijk niveau te agenderen. Dit doen we door het aanjagen van goede initiatieven en verbinden van mensen en organisatie. Niet zelf het wiel uitvinden, maar vooral samen. We zijn een klein bureau, maar een grote coalitie. We proberen continue alle raderen in beweging te zetten.

Het jaar begon in Utrecht aan de Ortheliusstraat. Ik ben daar welgeteld drie keer geweest en daarna ging het kantoor dicht vanwege de maatregelen rondom Corona. Mijn collega’s waar ik 16 uur per week mee samenwerk, heb ik daarna nog twee keer gezien. Eén keer op een terras met gepaste afstand en een keer wandelend in het bos. Beide gelegenheden blijken prima te werken als je de strategie en activiteiten wilt bedenken.

Wat wij hebben bedacht, illustreer ik graag aan de hand van twee highlights van afgelopen jaar. Dit laat gelijk zien waar het Vliegwiel zich voor inzet. Het eerste hoogtepunt is de lancering van de procesplaten over ‘slim organiseren’. Een belemmering die tijdens onze knelpuntenanalyse naar voren is gekomen is dat telebegeleiding er vaak ‘bij komt’, terwijl je zo graag wilt dat het reguliere zorg wordt waarbij voordelen voor de zorgverleners én patiënten duidelijk worden. Met een gedreven werkgroep onder leiding van cardioloog Wilfred Heesen hebben we drie verschillende procesplaten ontwikkeld. Hierin is goed zichtbaar hoe zorginstellingen zich bewegen richting netwerkzorg. Mijn ultieme droom is procesplaat 3. Waarbij niet de dokter het initiatief neemt maar de patiënt, een manier om patiënten uit het systeem te halen. Bekijk de drie procesplaten 

Een ander groot knelpunt is de onbekendheid van telebegeleiding onder patiënten. En zoals een oud gezegde zegt: onbemind maakt onbekend. Met onze coalitiegenoten hebben we een landelijke patiëntencampagne #thuiskanhetook opgezet. Een totaal nieuwe wereld voor mij maar met een gedreven werkgroep en creatief bureau @newr een enorm geslaagde campagne die in 2021 nog een aantal keer voorbij zal komen. Dus mocht je informatie zoeken of patiënten willen informeren over de mogelijkheden van telebegeleiding: de campagnetoolkit is nog steeds te gebruiken!

Ik sluit deze opdracht wandelend af met mijn collega’s Jolanda, Bettine en Laurens. Maar voor alle anderen die ik niet persoonlijk gedag kan zeggen en kan bedanken voor de samenwerking. Tot ziens en bedankt!

Véronique van Hoogmoed,
programmamedewerker Vliegwiel voor digitale transformatie